KLIMA

Milliardsvindel med klimakvoter

I HARDT VÆR: EUs klimakommisær Connie Hedegaard får kritikk. Det danske klimakvoteregisteret lot firmaer uten adresse handle med CO2-kvoter mens hun satt som klimaminister. Nå er det avdekket milliardsvindel med kvotene, og Riksrevisjonen gransker saken. Ett av firmaene hadde adresse på en parkeringsplass.
I HARDT VÆR: EUs klimakommisær Connie Hedegaard får kritikk. Det danske klimakvoteregisteret lot firmaer uten adresse handle med CO2-kvoter mens hun satt som klimaminister. Nå er det avdekket milliardsvindel med kvotene, og Riksrevisjonen gransker saken. Ett av firmaene hadde adresse på en parkeringsplass. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
18. nov. 2010 - 10:21

I to år fikk svindlere fra hele verden frie tøyler til å svindle med kvoter for 38 milliarder danske kroner gjennom danskenes klimakvoteregister.

Riksrevisjonen i Danmark undersøker nå hvordan dette kunne skje, skriver Ekstra Bladet.

Det var mens EUs nåværende klimakommisær Connie Hedegaard var klima- og energiminister at registreret droppet kravet til dokumentasjon fra dem som ville selge kvoter.

Les også: Storstilt svindel med CO2-kvoter i EU

– Uheldige konsekvenser

– Ja. Det er riktig. Vi har besluttet at det skal gjøres en undersøkelse av handelen med CO2-kvoter, sier formann for statsrevisorene, Peder Larsen ( SF), til avisen. – Vi har besluttet at det skal foretas en undersøkelse av registeret, hvordan man har forvaltet det og de eventuelle uheldige konsekvensene dette har hatt.

Nå kommer også kritikerne på banen, blant dem er medlem av Europaparlamentet Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.

– Det er ufattelig at Connie Hedegaard ikke selv har krevet en undersøkelse av saken for lenge siden, sier han.

– Vi har fra SFs side lenge ønsket en uavhengig undersøkelse av kvoteskandalen i Klima-og Energiministeriet. Dette er en riktig god begynnelse, sier Ida Auken (SF), leder for miljøkomiteen i det danske Folketinget.

Les også: For dårlig kontroll i kvotemarkedet

Droppet dokumentasjon

Ekstra Bladet har skrevet om saken i en rekke artikler det siste året. I 2007 droppet registeret kravet om dokumentasjon fra kvotehandlere, selv om EU krever at disse skal identifisere seg med pass eller lignende.

Da dukket det opp en mengde falske registreringer hvor verken navn eller adresser på firmaene stemte. Det danske registeret var verdens største med 1256 registrerte kvotehandlere. 1100 av dem er nå kastet ut etter en opprydning.

Et av firmaene hadde adresse på en parkeringsplass i London. En annen kvote var registrert på en avdød pakistansk nasjonaldikter.

Ifølge en vurdering fra Europol skal hele 38 milliarder danske kroner være stjålet.

Les også:

Solgte stjålne klimakvoter

To fengslet for klimakvotesvindel

Vil hindre kvotesvindel

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Frykter kvotemangel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.