OLJE OG GASS

Milliardsprekk for BP

Vallhall er 70 prosent ferdigstilt, men sliter med at havbunnen synker ettersom reservoaret under tømmes. BP er derfor bak tidsskjemaet.
Vallhall er 70 prosent ferdigstilt, men sliter med at havbunnen synker ettersom reservoaret under tømmes. BP er derfor bak tidsskjemaet. Illustrasjonsfoto: BP
Ole K. Helgesen
11. aug. 2009 - 11:50

Fakta

Skarv

  • Skarv ble oppdaget i 1998. Plan for utbygging og drift (PDO) ble godkjent i Stortinget desember 2007.
  • Utbyggingen av Skarv består av olje og gassfeltet Skarv og gassfeltet Idun. Feltet inneholder hydrokarboner i tre reservoarlag, og de totale utvinnbare ressursene er estimert til 16,8 MScm 3 olje og 48,3 GSM 3 rikgass.

Valhall

  • Valhall-feltet ligger i sørlig del av Nordsjøen. Det ble påvist i 1975 og satt i produksjon i 1982.
  • Feltet består i dag av fem atskilte stålplattformer for henholdsvis bolig, boring, brønnhode, produksjon og vanninjeksjon – bundet sammen med gangbroer. Valhall har i tillegg to ubemannede flankeplattformer.
  • Det nye feltsenteret består av en kombinert produksjons- og boligplattform. Det skal etter planen settes i drift i løpet av 2010 og er designet for en levetid på 40 år.
Trevor Garlick

  • Administrerende direktør I BP Norge siden 1. august 2008.
  • Født i 1957 i Storbritannia. Bor i Stavanger.
  • Utdannet petroleumsingeniør fra Heriot Watt University i Edinburgh, Skottland.
  • Garlick har arbeidet i BP i Norge siden 2007, blant annet med ansvaret for all operasjonell virksomhet på Ula- og Vallhall-feltet.

Den britiske energikjempen BP satser kraftig på norsk sokkel. Men prosjektene går ikke problemfritt.

Trøbbel Trevor Garlick.
Trøbbel Trevor Garlick.

Trøbbel

Både Valhall Redevelopment og Skarv sprekker med milliarder av kroner.

Dessuten blir Valhall-prosjektet forsinket.

– Valhall er 70 prosent ferdigstilt. Understellet er allerede på plass, og kraftstasjonen som skal forsyne plattformen med elektrisitet og undervannsutstyret er installert. Men vi har noen utfordringer når det gjelder plattformen. Problemet er at havbunnen synker etter hvert som reservoaret tømmes. Dette har ført til utfordringer med designet og byggingen av prosess- og boligplattformen. Vi må sørge for at den kan brukes til minst 2049. Derfor er vi litt bak tidsskjemaet. Dette øker kostnadene, sier toppsjef i BP Norge, Trevor Garlick.

Skarv blir dyrere

Foreløpig er Skarv-prosjektet i rute, men også her har kostnadene gått opp.

– Prisen har økt med 10 til 11 prosent. Dette skyldes at boreriggen vi skulle benytte ble forsinket, noe som førte til at vi måtte leie inn en ny rigg. Vi foretrekker selvfølgelig å holde prosjektene våre på budsjett, men når man tar i betraktning de store kostnadsøkningene som har vært i bransjen de siste årene og at vi måtte leie en ny rigg, er det faktisk ikke så verst, sier Garlick.

Han understreker at det foreløpig ikke er forsinkelser på Skarv.

– Produksjonsskipet ble sjøsatt i mai, gassrørledningen inn til Åsgard Transport ble lagt i juni og brønnrammene blir installert etter tidsplanen. Alt går som planlagt foreløpig, men vi har ikke begynt på det mest kompliserte arbeidet ennå. I januar neste år starter vi boringen av produksjonsbrønnene.

Trenger folk

BP trenger 120 ingeniører og teknikere til Skarv, og selskapet har allerede startet ansettelsesprosessen.

– Vi skal ansette 40 personer i år og 80 neste år. Det er allerede flere som er i gang med treningen på skipet i Sør-Korea, sier Garlick.

Satser kraftig i Norge

BPs produksjon på norsk sokkel falt med 22 prosent i fjor, og det er syv år siden selskapet søkte på nye leteområder.

Dette har fått flere til å spørre seg om BP nedprioriterer Norge. Garlick avviser dette fullstendig.

– Det er riktig at produksjonen vår har falt. Men vi investerer enorme summer, og produksjonen vår på norsk sokkel vil øke kraftig innen få år.

Leter ikke

Han forteller at BP ønsker å øke utvinningsgraden på sine felt på norsk sokkel.

– Vi fokuserer ikke så mye på å lete i nye områder fordi vi ser at det er store muligheter der vi allerede har produksjon. Derfor jobber vi med å videreutvikle klyngene rundt Valhall, Ula og Skarv.

– Vi skal øke utvinningsgraden gjennom teknologiutvikling og ved å lete etter nye ressurser i områdene rundt disse til feltene. Til nå har vi boret flere brønner rundt Valhall, vi har startet å bore på Ula-feltet og vi skal bore mer rundt Skarv, sier Garlick.

Nye funn

Det er allerede gjort en del funn i nærheten av de BP-opererte feltene. Garlick forteller at Dongs Oselvar skal knyttes inn til Ula-plattformen.

– Dette er faktisk en suksesshistorie. Vi har inngått en avtale med Dong om å kjøpe gass. Og i stedet for å eksportere den, skal vi injisere gassen i Ula-feltet for å øke utvinningsgraden av olje. Dette, sammen med horisontale brønner og ny teknologi, kan trolig øke produksjonen fra Ula med betydelige 35 millioner fat, forteller han.

Det er også gjort funn nær Skarv. Feltene Idun og Snadd, som skal kobles inn til Skarv-skipet, blir utforskes videre. Garlick betegner spesielt Snadd som svært interessant.

Dobler produksjonen

BP investerer 22 milliarder kroner på norsk sokkel i år. Garlick sier at selskapet aldri har investert så tungt i Norge og at det demonstrerer at BP ikke på noen som helst måte nedprioriterer norsk sokkel.

– I begynnelsen av juli var produksjonen vår på 45 000 fat per dag. Nå har vi startet en ny brønn på Ula som øker produksjonen med 6000 fat. Og når vi starter på Skarv i 2011, vil vi produsere 78 000 til 80 000 fat per dag. Vi vil altså nesten doble produksjonen i løpet av to-tre år, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.