IT

Milliardsmell for Telenor

KALDT OG UGJESTMILDT: Telenors affærer i Russland og Ukraina har bydd på mye hodebry for Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaaas.
KALDT OG UGJESTMILDT: Telenors affærer i Russland og Ukraina har bydd på mye hodebry for Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaaas. Bilde: Falch, Knut
20. feb. 2009 - 11:53

Avgjørelsen fra domstolen i Omsk i Sibir kom i dag.

Telenor opplyser i en børsmelding at selskapet vil anke saken, og mener kravet om erstatning på vel 1,7 milliarder dollar, eller 11,6 milliarder kroner, er feil.

– Denne avgjørelsen er et alvorlig brudd på Telenors lovlige rettigheter og interesser som en strategisk investor i Russland. Vi vil fortsette å forsvare våre investeringer i VimpelCom med alle tilgjengelige juridiske midler, sier konserndirektør Jan Edvard Thygesen, leder av Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa.

– Forsinket oppkjøp

Telenor har flere ganger hevdet at søksmålet er et urettmessig forsøk på å frarøve Telenors investeringer i Russland.

Farimex Products er et selskap registrert på De britiske jomfruøyene, og som ifølge en pressemelding fra Telenor hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer i form av ADR (American Depositary Receipts).

Selskapet hevder at Telenor-nominerte styremedlemmer i VimpelCom har forsinket oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren Ukrainian Radio Systems (URS).

– Tapsprosjekt

– På tidspunktet for det foreslåtte oppkjøpet var URS en liten mobiloperatør i et marked som allerede hadde høy mobiltetthet. Ut fra en vurdering av sammenlignbare virksomheter var prisen på 231,3 millioner USD altfor høy, skriver Telenor i pressemeldingen.

Telenor ble også skeptisk til oppkjøpet fordi URS ble solgt av fem oversjøiske selskap, der eierskapet fortsatt ikke er kjent.

– Til tross for store investeringer fra VimpelCom på i overkant av 600 millioner USD, fortsetter URS å tape penger og hadde ved utgangen av desember 2008 en markedsandel på svake fire prosent, skriver Telenor videre.Ankesak

«Til tross for at kravet mot Telenor savner ethvert grunnlag og er lovstridig, innvilget retten delvis kravet fra Farimex», heter det i Telenors børsmelding.

Telenor eier 33,6 prosent av VimpelCom. I august i fjor ble det norske selskapet dømt til å betale 2,8 milliarder dollar, men dommen ble ifølge NA24 satt til side.

Det er nå ankesaken som behandles i en rettsinstans i Omsk i Sibir.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.