INDUSTRI

Milliardomfavnelse av Bush

Våpenstyringssystemet RWS fra Kongsberg Defence and Aerospace.
Våpenstyringssystemet RWS fra Kongsberg Defence and Aerospace. Bilde: KDA
Tore Stensvold
23. aug. 2007 - 10:50

I løpet av de neste fem år skal den amerikanske hæren bestille et foreløpig ukjent antall fjernstyrte våpenstasjoner fra Kongsberg Gruppens datter KDA.

De fjernstyret våpenstasjonene (RWS – Remote Weapon Stations) skal benyttes til CROWS-programmet (Common Remotely Operated Weapon Station).

Våpenstasjonene fra KDA brukes nå blant annet i Afghanistan og Irak.

Til panserkjøretøy

CROWS er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til US Armys kjøretøyprogrammer.

En felles løsning vil gi betydelig effektivitetsgevinst i forhold til beskyttelse, opplæring, support og videreutvikling, skriver KDA i en pressemelding.

Spesialsydd

Kongsberg Defence & Aerospace har videreutviklet sitt våpenstyringssystem PROTECTOR RWS til å møte kravene som stilles til CROWS, ifølge selskapet.

Produktet gir beskyttelse til militære mannskaper ved at kjøretøyets våpen kan opereres fra en beskyttet posisjon inne i kjøretøyet.

Lervert mange før

Ifølge divisjonsdirektør Egil Haugsdal i Kongsberg Defence & Aerospace er KDA verdensledende i produksjon og leveranse av våpenstasjoner. Selskapet har hittil levert over 2000 systemer til militære kunder i sju land.

– CROWS-kontrakten er en viktig og utfordrende oppgave for Kongsberg Defence & Aerospace og sikrer selskapets posisjon som den klart ledende leverandøren innen fjernstyrte våpensystemer for armerte kjøretøy, sier divisjonsdirektør Egil Haugsdal i Kongsberg Defence & Aerospace.

Ringvirkning

Kongsbergs-kontrakten får positive føklger for Vinghøg. Nøtterøybedriften Vinghøg begynte for 10 år siden et samarbeid med KDA om å utvikle våpenstasjonene. Underleveranser til KDA kan fopr Vinghøg komme opp i mot en milliard kroner.

Vinghøg har bidratt med selve våpenintegrasjonen og kamerautstyret til disse våpenstasjonene.Rammeavtale

Kontrakten er inngått som en rammeavtale for fem år. Totalsummen kan komme opp i åtte milliarder kroner.

Det totale omfanget av avtalen vil være avhengig av framtidige behov og årlige bevilgninger.

Rammeavtalen har allerede resultert i bestilling verdt 1,7 milliarder kroner for leveranser av våpenstasjoner, reservedeler og support.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.