INDUSTRI

- Milliardmarked med uren konkurranse

miljøgifter EE-produkteneEE-produktene elektriske og elektroniske EE-avfall elektronikk-avfall elektroavfall gjenvinning miljø Foto: Elgjenvinning
miljøgifter EE-produkteneEE-produktene elektriske og elektroniske EE-avfall elektronikk-avfall elektroavfall gjenvinning miljø Foto: Elgjenvinning Bilde: Arkiv
Jannicke Nilsen
10. sep. 2007 - 12:04

48 ordførere og åtte rådmenn sitter i dag i kommunale eller interkommunale selskaper i avfallssektoren.

Dette er høyst problematisk, og tilliten hos private aktører er tynnslitt, ifølge Norsk Industri og Maskinentreprenørenes Forbund.

Ikke profesjonelt

Hvis kommunene skal opptre profesjonelt, kan de ikke samtidig ha ordførere og rådmenn i styret i bedrifter som konkurrerer med private aktører, mener de administrerende direktørene i de to organisasjonene, Stein Lier-Hansen og Trond Johannesen.

De to vil ta et oppgjør med det de mener er uheldig rollesammenblanding i konkurransen mellom private og kommunale selskap i kampen om avfallet.

Voksende

Avfallsmarkedet er raskt voksende og er nå på 12 milliarder kroner. Åtte av disse milliardene stammer fra næringsavfall, mens resten er husholdningsavfall.

I begge disse markedene må private avfallsselskap konkurrere med kommunale avfallsselskap, som har sprunget ut av kommunenes tidligere avfallsvirksomhet og gått sammen i såkalte interkommunale selskaper.

- Våre medlemmer reagerer skarpt på at flere kommuner ikke klarer å holde orden på rollene, sier Lier-Hansen.

Ikke forbudt

Det er altså styresammensetningen i disse interkommunale selskapene som Norsk Industri og Maskinentreprenørenes Forbund reagerer på.

Det finnes ikke noe regelverk som forhindrer at ordførere sitter i slike styrer, men et utvalg under ledelse av Kommunal- og regionaldepartementet, har pekt på at det er uheldig med en slik rolleblanding.

Flere krav

De to organisasjonene vil at kommunene på sikt skal konsentrere seg om å bestille alle avfallstjenester og overlate til uavhengige aktører å utføre jobben. Det vil fjerne problemet med dobbeltroller og mistanke om forskjellsbehandling, ifølge organisasjonene.

Inntil man har oppnådd dette har Norsk Industri og MEF tre krav:

  • Alle ordførere og politikere med kommunale verv må ut av styrene i kommunale og interkommunale selskap.
  • Alle rådmenn eller andre kommunale tjenestemenn med befatning med avfallsektoren i kommunen må ut av de samme styrene.
  • All kommunal virksomhet som er i konkurranse med private aktører må skilles ut i eget selskap. Dette må lovfestes.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.