KRAFT

Milliardkontrakt til Nexans

EGET SKIP: Installeringen av sjøkabelen skal gjennomføres med Nexans' eget kabelskip, C/S Nexans Skagerrak
EGET SKIP: Installeringen av sjøkabelen skal gjennomføres med Nexans' eget kabelskip, C/S Nexans Skagerrak Bilde: Kystverket / Scanpix
Mona Sprenger
15. des. 2010 - 11:10

En 100 km sjøkabel vil for første gang koble Malta til kraftnettet på det europeiske fastlandet. Den nye 220 kV kabelen vil muliggjøre en kontinuerlig kraftforsyning på minst 200 MW på mottakersiden uansett retning.

1,4 milliader

Nexans har inngått en kontrakt til en verdi av 178 millioner euro ( omlag 1,4 milliarder kroner) med Enemalta Corporation, det statseide kraftselskapet på Malta, skriver Nexans i en pressemelding.

– Denne kontrakten med Enemalta om kabel mellom Malta og Sicilia bekrefter Nexans' posisjon som foretrukket samarbeidspartner for strategiske sjøkabelprosjekter, uttalte Yvon Raak, Nexans' Senior Corporate Executive Vice President, under underskrivingsseremonien, som fant sted på Malta i går.

Komplett løsning

Nexans skal designe, produsere og installere den nye høyspente AC-sjøkabelen (Alternating Current) mellom Malta og Sicilia samt sørge for beskyttelse av havbunnen. Kontrakten omfatter dessuten en transformatorstasjon på Malta.

– Et viktig argument i Nexans' favør var vår evne til å levere en komplett løsning – ikke bare for kabelen, men for alle tekniske sider ved prosjektet, mener Yvon Raak,

Kabelen skal være i drift fra 2013. Sjøkabelen vil strekke seg over 100 km fra Qalet Marku på Malta til Marina di Ragusa ved kysten av Sicilia, der ytterligere 25 km jordkabel vil fullføre sammenkoblingen med kraftstasjonen i Ragusa.

Sjøkabler

De tre PEX-isolerte 200 kV sjøkablene med et tverrsnitt på 630mm2 skal produseres ved Nexans' sjøkabelfabrikk i Halden. Installeringen skal gjennomføres med Nexans' eget kabelskip, C/S Nexans Skagerrak. Kablene skal installeres på 150 meters dyp i Malta-kanalen, og de skal graves ned ca. 1,5 meter under havbunnen. Sjøkabelen inneholder to fiberoptiske elementer, som hvert består av 36 fibre. De fiberoptiske elementene skal produseres ved Nexans' fabrikk på Rognan. Jordkablene som inngår i sammenkoblingen, skal produseres av Nexans i Frankrike, opplyser Nexans.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.