NETTARKIV

Milliardinvestering i rute

Finn Halvorsen
17. okt. 2007 - 20:53

– Her går alt etter planen. Produksjonen i dette første byggetrinnet med en årlig produksjonskapasitet på 5000 tonn skal være i gang annet halvår 2008, sier teknologidirektør Ragnar Tronstad.

– Fabrikken vil riktignok ikke gå for full maskin fra dag en. Det er en helt ny fabrikk og en ny prosess, og produksjonen vil gradvis økes etter en på forhånd lagt oppskaleringsplan, sier han.Først med metallurgisk prosess

Elkem Solar er først ute med produksjon av solcellesilisium ad metallurgisk vei. Denne prosessen krever mindre energi enn tradisjonelle metoder, og er dermed også mer miljøvennlig. Mens tradisjonelle metoder krever 75–130 kWh/kg produsert silisium, trenger Elkem Solar bare 10–30 kWh/kg.

– Vi vet om et par andre prosjekter som er i gang som er en avart av vår prosess. Men ingen andre benytter nøyaktig samme metode, sier Tronstad.130 nye ansatte

Opprinnelig bevilgning var på 2,7 milliarder kroner. I mai i år ble det klart at dette ikke ville holde og det ble signalisert en økning på 15 – 30 prosent på grunn av prisøkning. Det er også lagt inn rom for et byggetrinn to på industritomta på Fiskå.

– Men denne investeringen er ikke vedtatt. Først må vi se hvordan det første trinnet oppfører seg prosessteknisk under storskalaproduksjon, sier Tronstad.

Men allerede nå er det blitt et helt annet liv på det gamle industriområdet enn de seneste årene. I fjor var de 60 ansatte. Dette er økt til ca. 190 i løpet av ett år. Tronstad forteller at rekrutteringen til de mange stillingene har gått meget bra med et vesentlig innslag av lokale arbeidstakere.Prisreduksjon med i regnestykket

Tronstad er ikke bekymret for en prisreduksjon i verdensmarkedet for solcellesilisium etter hvert som mange internasjonale aktører nå trapper opp sin produksjonskapasitet.

– Vår prosess vil tåle den prisutviklingen som kommer. Mange har prosesser som vil være mer utsatt enn vår, sier Tronstad. De har dessuten allerede solgt hele produksjonskapasiteten for mange år framover. Hvilke prismekanismer som gjelder for disse leveransene, vil han imidlertid ikke kommentere.

Han sier at solcelleindustrien fortsatt i en del år vil være avhengig av at solstrøm subsidieres. Han viser samtidig til undersøkelser som viser at solceller allerede i 2010 vil være konkurransedyktig uten subsidier i det spanske spotmarkedet. I Tyskland vil det imidlertid fort kunne gå ytterligere 10 år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.