ARKIVNYHETER

Milliarder i ny FoU

Ved årsskiftet hadde det kommet inn 3088 søknader fra norsk næringsliv om å få godkjent FoU-prosjekter under skattefunn. Til sammen er det prosjekter for fem milliarder kroner som vil gi et provenytap på knapt en milliard kroner i skatteinntektene for 2002.

Ordningen er blitt en større suksess enn selv optimistene håpet på.

- Normalt blir rundt seks prosent av søknadene avvist fordi vi ikke vurderer de som reelle FoU-prosjekter, sier direktør Erik Skaug i Forskningsrådet. - Men her er det nok mye avanserte forskningsprosjekter som normalt ikke ville blitt karakterisert som FoU.

Ragnhild Rønneberg, som leder avdelingen for skattefunn sier at det allerede ligger inne et provenytap på 700 millioner kroner for i inneværende år. I budsjettet ble det beregnet et tap på 900 millioner kroner for 2003, et tall som vil bli overskredet ganske raskt ettersom nye prosjektsøknader strømmer inn.

Mens det i FUNN-ordningen som ble avviklet for et år siden, var et krav om at en forskningsinstitusjon måtte være deltaker i prosjektet, er det først når prosjektkostnadene overstiger fire millioner kroner i året at dette kravet trer i kraft med skattefunn. - Flere forskningsinstitutter var skeptiske og fryktet tap av inntekter, men vi ser at allerede er instituttene inne med nær 300 millioner kroner, som er mer enn med den gamle FUNN-ordningen, sier Rønneberg.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.