KLIMA

Miljøvernminister trekker seg i protest

NOK ER NOK: Jan Dusik går av som miljøvernminister i Tsjekkia etter en tvist med statsministeren om rensing av kullkraftverk.
NOK ER NOK: Jan Dusik går av som miljøvernminister i Tsjekkia etter en tvist med statsministeren om rensing av kullkraftverk. Bilde: Martin Kozák

Tsjekkias miljøvernminister Jan Dusik trekker seg fordi han ble presset til å ta en avgjørelse om bruk av ny renseteknologi ved et sterkt forurensende kullkraftverk.

Ble presset

Dusik sier han går av fordi statsminister Jan Fischer forsøkte å presse ham til å ta en forhastet avgjørelse om installering ny renseteknologi ved kullkraftverket Prunerov II.

– Jeg har alltid fulgt loven og hatt som mål å beskytte miljøet og folkehelsa. Av den grunn mener jeg at jeg ikke lenger kan være en del av regjeringen, sier den avtroppende miljøvernministeren.

Avslørende DNV-rapport

Tsjekkias miljøverndepartement mottok torsdag en rapport om kraftverket fra Det Norske Veritas, som konkluderte med at kraftverket ikke oppfylte miljøkravene.

Miljøorganisasjonen Greenpeace har rangert Prunerov II-kraftverket som den 18. største CO2-utslippskilden i Europa. (©NTB)

OMSTRIDT: Kjøletårnene ved Prunerov II-kullkraftverket ved den nordtsjekkiske byen Chomutov.
OMSTRIDT: Kjøletårnene ved Prunerov II-kullkraftverket ved den nordtsjekkiske byen Chomutov. Scanpix

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.