Søderberg og prebake
Med Søderberg-teknologien produseres anoden samtidig som aluminiumet blir produsert. Det tilsettes anodemasse (blanding av petrolkoks og bek) med jevne mellomrom til toppen av anoden. Derfor kreves det ikke anodeskift. Varmen fra badet sørger for at massen stekes til fast karbon, som er elektrisk ledende.
I prebake-teknologien er anodedelen sammensatt av en rekke enkeltanoder som er stekt på forhånd i en egen anodebrennovn. Anodene byttes ut når karbonet er nesten oppbrukt. Fordelen med prebaking er at man produsere mer aluminium med mindre energi fordi prosesstabiliteten øker med mer homogene
I mai 2000 gjennomførte Statens forurensningstilsyn (SFT) en revisjon av utslippstillatelsene for norsk aluminiumindustri. Søderberg-anleggene har problemer med å oppfylle utslippskravene. Elkem Lista klarer det.
Elkem Lista
Bedriften har 310 ansatte og leverer ca 120.000 tonn aluminium.
Elkem Aluminium Lista produserer og leverer aluminium til to forskjellige markeder. Bedriften leverer spesial produkter til aluminium ekstrudering, som igjen leverer aluminium profiler til bil og bygningsindustrien i Europa. I tillegg leverer bedriften flytende støpelegeringer til støperi for bildeler.
Aktuell med: Har utviklet ny teknologi for å oppfylle strenge miljøkrav
Aluminiumsverket på Sørlandet har utviklet en ny teknologi som gir bedre utslippsnivåer enn alle andre søderbergverk i verden.
Utslippene av tjærestoffet PAH er redusert med 70 prosent og utslippene av klimagassen CF er redusert med hele 90 prosent.
– Vi er de eneste i verden som klarer å samle opp tjæredampen fra anodene. Dette er vi er ikke så rent lite stolte av, sier Kai Rune Heggland, direktør ved Elkem Lista.
Brenner opp tjæren
Den miljømessige ulempen med søderbergteknologien i forhold til den moderne prebake-teknologien, er at det dannes tjæredamp, eller PAH, under produksjonen.
Utslippene av PAH fra aluminiumsverk som benytter denne prosessen, er vanligvis altfor høye i forhold til myndighetenes krav.
Men hos Elkem Lista blir avgassene renset med oksid i et tørrenseanlegg, og deretter tilbakeført til smelteovnene hvor tjæren brenner opp.
Løsningen gir ikke bare lavere utslipp. Produktiviteten er like høy som i et middels godt prebakeanlegg.
Omfattende arbeid
Heggland forteller at teknologien er utviklet over lang tid. Allerede i 1985 hadde ledelsen ved aluminiumsverket på Lista en visjon om å redusere utslippene fordi de forutså at det ville kommer økte miljøkrav.
Han har ikke oversikt over hvor store investeringene har vært. Direktøren mener det er store eksportmuligheter for teknologien.
– Tre andre søderbergverk innen Alcoa-konsernet, to i Spania og ett i Brasil, har allerede tatt i bruk løsningen som er utviklet på Lista. Og ett stort anlegg i Canada er i ferd med å gjøre det samme. I tillegg har vi hatt besøk av representanter fra verdens største søderbergverk, russiske Rusal, som produserer 2,5 million tonn aluminium årlig. Russerne er interessert i høyere produktivitet, samtidig som det vil kommer strengere rensekrav i Russland.
Økte miljøkrav
Snart blir miljøkravene til aluminiumsindustrien i Norge enda strengere. Men sørlendingene er forberedt. – Vi skal det neste halvannet året investere rundt 100 millioner kroner i et nytt renseanlegg for å møte utslippskravene som kommer i 2010, sier Heggland.