PRODUKSJON

Miljøvennlige aluminiumsverk

Fra den gamle støperihallen på Elkem Lista. Denne teknologien var ikke så miljøvennlig.
Fra den gamle støperihallen på Elkem Lista. Denne teknologien var ikke så miljøvennlig.
Ole K. Helgesen
27. apr. 2006 - 07:45
Vis mer

Aluminiumsverket på Sørlandet har utviklet en ny teknologi som gir bedre utslippsnivåer enn alle andre søderbergverk i verden.

Utslippene av tjærestoffet PAH er redusert med 70 prosent og utslippene av klimagassen CF er redusert med hele 90 prosent.

– Vi er de eneste i verden som klarer å samle opp tjæredampen fra anodene. Dette er vi er ikke så rent lite stolte av, sier Kai Rune Heggland, direktør ved Elkem Lista.Brenner opp tjæren

Den miljømessige ulempen med søderbergteknologien i forhold til den moderne prebake-teknologien, er at det dannes tjæredamp, eller PAH, under produksjonen.

Utslippene av PAH fra aluminiumsverk som benytter denne prosessen, er vanligvis altfor høye i forhold til myndighetenes krav.

Men hos Elkem Lista blir avgassene renset med oksid i et tørrenseanlegg, og deretter tilbakeført til smelteovnene hvor tjæren brenner opp.

Løsningen gir ikke bare lavere utslipp. Produktiviteten er like høy som i et middels godt prebakeanlegg.Omfattende arbeid

Heggland forteller at teknologien er utviklet over lang tid. Allerede i 1985 hadde ledelsen ved aluminiumsverket på Lista en visjon om å redusere utslippene fordi de forutså at det ville kommer økte miljøkrav.

Han har ikke oversikt over hvor store investeringene har vært. Direktøren mener det er store eksportmuligheter for teknologien.

– Tre andre søderbergverk innen Alcoa-konsernet, to i Spania og ett i Brasil, har allerede tatt i bruk løsningen som er utviklet på Lista. Og ett stort anlegg i Canada er i ferd med å gjøre det samme. I tillegg har vi hatt besøk av representanter fra verdens største søderbergverk, russiske Rusal, som produserer 2,5 million tonn aluminium årlig. Russerne er interessert i høyere produktivitet, samtidig som det vil kommer strengere rensekrav i Russland.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Økte miljøkrav

Snart blir miljøkravene til aluminiumsindustrien i Norge enda strengere. Men sørlendingene er forberedt. – Vi skal det neste halvannet året investere rundt 100 millioner kroner i et nytt renseanlegg for å møte utslippskravene som kommer i 2010, sier Heggland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.