BYGG

Miljøvennlig membran i høydebasseng

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
14. mai 2007 - 07:02

Det nye bassenget ligger på Storåsen i Flora kommune i Sogn og Fjordane. Byggeprosjektet skal bedre trykket og derved drikkevannskvaliteten for alle som bor i Havreneset i Florø. Høydebassenget har en diameter på 30 meter og er åtte meter høyt. Asplan Viak har prosjektert høydebassenget, mens Allbygg Florø har bygget det for kommunen.Korrosivt vann

Jarle Stavø i Vanntett Betong som har levert membranløsningen, opplyser at de har behandlet gulv, vegger og tak inne i bassenget.

– Vannet i Florø inneholder lite kalsium, noe som gjør det korrosivt slik at ioner vandrer fra vannet til betongkonstruksjonen og bryter den ned, forklarer han.

I utgangspunket var det planlagt å bruke epoksy, men Arbeidstilsynet ville ha en erstatning. – De la vekt på arbeidsmiljøet under påføringen. Dessuten er epoksy ansett som spesialavfall. Valget falt derfor på mørtelproduktet Vandex Cemelast, sier Stavø. Det består av to komponenter; en spesiell sementmørtel og en flytende polymerblanding. Dette gir glatt og elastisk overflate som kan ta opp bevegelser i konstruksjonen.Arbeid etter planen

Membranlaget inne i bassenget er 3–5 mm tykt. Det ble påført ved hjelp av en pusspumpe og så glattet manuelt med stålbrett. – Vi brukte tre uker på arbeidet, og det gikk etter planen, forteller Stavø.

– I Flora kommune er det vanlig praksis å inspisere tanker en gang i året, noe vi synes er fornuftig, sier han. Produsenten lover ti års garanti på membranen. Stavø mener at Vandex kan brukes der betongoverflater skal gjøres vanntette. En av de største fordelene til membranen mener han er motstanden mot aggressive væsker og at den kan påføres straks forskalingen er revet.

Vanntett Betong er også engasjert av hovedentreprenøren Allbygg Florø i et nytt bassengprosjekt på Brandsøyåsen i Florø der Østlandske Byggadministrasjon AS utfører arbeidet. De har også lang erfaring med produktene.

– Dette viser at produktet ble en suksess i første prosjekt. Andre mørtelleverandører har vært invitert i begge prosjektene, men ingen kan garantere for levetiden med den vannkvaliteten som er i Florø, hevder Stavø. Produktet er utviklet i Sveits og produseres i Tyskland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.