SAMFERDSEL

Miljøvennlig bilBEV (Battery Electric Vehicle)

Batteri-elektrisk kjøretøy. Mange har spådd den rene elbilens død, men skal man basere seg på edruelige tekniske og miljømessige betraktninger er det ingen over ingen ved siden i miljøsammenheng. Faktisk bruker en elektrisk bil mindre energi per person per kilometer enn en gjennomsnittlig buss i Oslo. Hvis man i tillegg plukker opp en passasjer med elbilen kan energiforbruket til og med være lavere enn trikken og toget!PHEV (Plug-in Hybrid-Electric Vehicle)

Hybrid-kjøretøy med batteri som både kan lades fra strømnettet og fra en forbrenningsmotor eller brenselcelle. Forskjellen fra en HEV er at batteriet bør være noe større samt at bilen bør utstyres med en batterilader. Fordelen med denne teknologien er at konservative kjøpere ikke trenger å satse på noe ukjent fordi man fortsatt har den gamle bensindrevne motoren, samtidig som man kan klare seg uten annet drivstoff en strøm til bykjøring.FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)

Brenselcellekjøretøy som stort sett er basert på Hydrogen-drift. Dette er fremtiden i følge George W Bush, bilbransjen og oljebransjen. Fordelen med denne teknologien er at det ikke er utslipp av annet enn rent vann. Ulempene er at en med denne teknologien får et relativt høyt energiforbruk pr personkilometer, og at også denne bilen indirekte vil trenge energi enten fra strømnettet eller fra fossile kilder for å produsere drivstoffet Hydrogen. Det største problemet er imidlertid ifølge bilbransjen at bilene ikke vil være tilgjengelige før om 5-10 år.En veldig liten bil!

Mindre bil, med mindre motor, betyr mindre bensinforbruk og mindre utslipp.HEV (Hybrid Electric Vehicle)

Hybrid kjøretøy som kun kan lades via forbrenningsmotoren og derved kan spare noe energi sammenlignet med en vanlig bil med forbrenningsmotor. Her finnes det mange modeller på markedet i USA, men i Norge er Toyota Prius den eneste som kan sies å være tilgjengelig. Sparer ca 20 % energi og utslipp sammenlignet med en vanlig bil i samme størrelse.Gassdrift

Gassdrevne biler (med vanlig forbrenningsmotor) En gassdrevet bil er både renere og mer energiøkonomisk enn diesel og bensin og kan konkurrere med en HEV. I Norge er det flere firmaer som bygger om vanlige bensinbiler til også å kunne kjøre på gass. Dette er en investering man tjener inn fort hvis man kjører mye og har stor bil.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.