KRAFT

– Miljøsatsing kan løse finanskrisen

ENERGIREVOLUSJON: ¿ Vårt bilde av en energirevolusjon viser hvordan man kan spare penger og opprettholde den globale økonomiske utviklingen uten å bidra til de katastrofale klimaendringene, sa Greenpeaces energiekspert Sven Teske, som er en av forfatterne av den nye rapporten.
ENERGIREVOLUSJON: ¿ Vårt bilde av en energirevolusjon viser hvordan man kan spare penger og opprettholde den globale økonomiske utviklingen uten å bidra til de katastrofale klimaendringene, sa Greenpeaces energiekspert Sven Teske, som er en av forfatterne av den nye rapporten. Bilde: colourbox.com
28. okt. 2008 - 11:01

Fornybare energikilder kan erstatte alle fossile energikilder innen 2090 og bidra til å løse den globale økonomiske krisen, fastslår en ny rapport fra Greenpeace og den europeiske fornybarindustrien.

Rapporten, som ble lagt fram i Berlin mandag, er en av de første som i detalj undersøker hvordan verden kan vri sin energitilførsel fra fossile til fornybare kilder.

Snu kursen

Den slår fast at et karbonfritt samfunn absolutt lar seg gjøre, hvis den politiske viljen er der.

For enorme investeringer og en politisk kursendring må på plass de neste årene.

Fram til år 2030 anslår rapporten kostnadene til rundt 14.100 milliarder dollar, om lag 125.000 milliarder kroner.

Det internasjonale energibyrået (IEA) har anslått det faktiske investeringsnivået til rundt 11.400 milliarder dollar i den samme perioden, hvorav mye vil komme innen fossil- og kjernefysisk energi.

Storindustri

Ifølge rapporten kan imidlertid de storstilte investeringene føre til årlige inntekter på 360 milliarder dollar for fornybar-industrien, og sørge for rundt halvparten av det globale behovet for elektrisitet.

Samtidig vil frafallet av utgifter til fossile energikilder mer enn kompensere utgiftene for omleggingen til fornybare kilder.

Et nøkkelpunkt i rapporten er dermed at en fornybar revolusjon vil kunne skape sårt tiltrengt dynamikk i verdensøkonomien og skape et nytt, lukrativt marked.

Energirevolusjon

– Vårt bilde av en energirevolusjon viser hvordan man kan spare penger og opprettholde den globale økonomiske utviklingen uten å bidra til de katastrofale klimaendringene, sa Greenpeaces energiekspert Sven Teske, som er en av forfatterne av rapporten.

– Det eneste vi trenger for å sparke i gang denne planen er modig energipolitikk fra verdens ledere, sa Teske.

Er beredt

Forfatterne mener også en storstilt omlegging av energisektoren vil kunne la rasktvoksende økonomier som Kina og India kunne fortsette veksten.

Blant tiltakene rapporten trekker fram er en utfasing av subsidier til fossile og kjernefysiske energikilder, effektiv kvotehandel for utslipp, lovbestemte mål for fornybar energibruk og tøffe energistandarder for bygninger og kjøretøy.

Ifølge Oliver Schäfer i paraplyorganisasjonen for den europeiske fornybarindustrien, EREC, er hans medlemmer klare til å ta opp hansken, hvis politikerne ønsker det.

- Kan levere

– Fornybarindustrien er klar og i stand til å levere den nødvendige kapasiteten for å gjøre energirevolusjonen til virkelighet. Det er ingen tekniske hindringer, men en politisk barriere for å bygge om den globale energisektoren, sier Schäfer.

I forordet til rapporten gis arbeidet ros av lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri.

– Selv de som ikke er enige i denne analysen, vil kanskje nyte godt av studere de underliggende antakelsene, skriver nobelprisvinneren.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.