Miljøraceren med A-hotell

Petter Stordalen åpner digert kongresshotell i Trondheim. Som et av de første med energiklasse A.

Miljøraceren med A-hotell
Bilde: Joachim Seehusen

Dette er BIM

  • BIM står både for BygningsInformasjonsModell - når man snakker om produktet og BygningsInformasjonsModellering - når man snakker om prosessen.
  • De to viktigste bokstavene her er I og M for informasjonsmodellering. De tingene man vil modellere (i vårt tilfelle bygninger og andre byggverk med arealer, bygningsdeler, installasjoner og utstyr) opprettes som objekter (f.eks en dør, IfcDoor), som kan tildeles egenskaper (f.eks brannklasse EI-60) og ha relasjoner (denne branndøren tilhører vegg ABC123 som er med å avgrense rom C456) mellom seg.

Kilde: Statsbygg

Clarion Hotel & Congress Trondheim

  • Hotellet er på 31 500 m2 og har 400 rom, kongressenteret er på 3000 m2 og skal kunn ta konferanser med opp til 1600 deltakere.
  • 300 p-plasser i kjeller. 120 ansatte.
  • Beregnet dekning er 130 000 gjester per år og 80 000 konferansegjester og restaurantgjester.
  • Utbygger er Star Property AS, eid av Hoff Hotels AS og E.C. Dahls Eiendom AS i Reitangruppen. Nordic Choice Hotels er leietaker.
  • Entreprenør: Skanska
  • Arkitekt: Space Group.

TRONDHEIM: Hotellkongen ble utfordret av Skanska som så en avisartikkel der Petter Stordalen fortalte hvor mange millioner kroner han hadde satt av til miljø og energisparing.

På det tidspunktet skulle Stordalen føre opp et nytt digert hotell på Brattørkaia i Trondheim. Det skulle få energiklasse C - som var myndighetenes krav.

– Vi regnet litt på det og ga ham et tilbud på å bygge hotellet til energiklasse A i stedet for C, og vi fikk oppdraget, sier en fornøyd Frode Berg, som har vært prosjektsjef for byggingen.

Sluttsummen kom på nær en milliard kroner, inkludert kunstnerisk utsmykning av høy kvaltet.

Av dette var merkostnadene for å nå klasse A 20 millioner kroner.

Perpetuum mobile

Stordalen har en entusiasme helt uten grenser og en teknologiforståelse med klare grenser.

– Rulletrappene lager energi, det er første gang i verden, ropte han begeistret ut til journalistene dagen åpningsfesten skulle skje.

Men: Hotellet har ikke en eneste rulletrapp.

– Han mente nok heisene, de produserer elektrisitet på veien ned. Det lagres i et batteri og kan gå til å drifte andre installasjoner i hotellet. Otis har hatt slike systemer i mange år. Så vidt jeg vet er Petter Stordalen først i Norge med å ta dem i bruk, påpeker Berg.

Les også: Stordalen lover flere rekordhotell

For mye snakk

- Det er for mye snakk og for lite action. Vi vil ha action, ropte Stordalen.

Bak showmannen skjuler det seg en klarttenkende forretningsmann.

– Vi tror at fremtidens kunder i langt større grad vil tenke energibruk, vannbruk og miljø. Derfor har vi gjort dette. Jeg visste ikke at vi var det første hotellet i verden med energiklasse A. Det må jeg bruke i talen min.

Men protestene kom raskt fra konkurrentene da folkene bak det nye hotellet hevdet at det er verdens første med energiklasse A.

Aspelin Ramm har vært byggherre for de to hotellen Scandic Vulkan og PS:hotell, begge på Vulkan i Oslo, der også Bellonahuset ligger, skriver Sverre Landmark i en e-post. Begge har energiklasse A og begge åpnet sent i 2011.

1200004668.png

System og BIM

Bak den lave energibruken skjuler det seg bruk av Bygningsinformasjonsmodeller(BIM).

– Vi hadde ikke klart dette uten BIM, det er jeg overbevist om, sier Berg.

Hotellet han nå har overlevert skal bruke 20 prosent mindre energi enn kravene i TEK.

Varmen fra kjøkkenet og matlagingen på kvelden blir magasinert i store vanntanker. Om morgenen gir det varmtvann til gjestenes dusjer.

Dobbelt vindsperre

Rambøll har målt en tetthet på 0,5, kravet var 0,6.

– Men da var det noen midlertidige konstruksjoner, blant annet noen dører. Rambøll har anslått at vi nå hadde klart 0,3, sier Berg.

Han legger til at de har brukt dobbelt vindsperre.

– Vi mener risikoen er for stor med enkel.

Les også: 49000 oljesiloer kan bli rimelige boliger

Dette huset er en resirkulert Boeing 747 

Energigaranti

Berg forteller at Skanska har gitt en form for energigaranti på bygget.

– Ja, den løper i 2013 og 2014, resten av 2012 skal vi benytte til innkjøring, justeringer og opplæring. Hvis hotellet bruker mer enn 200 kWh/m2/år skal vi betale til Petter Stordalen. Hvis forbruket derimot synker under 175 kWh/m2/år så vanker det en bonus på oss.

1200004669.png

Få utfordringer

Dagen for åpningsfesten kan en lettet men stolt Berg fortelle at det var få vanskeligheter under veis.

– Vi hadde tett kontakt med byggherre hele tiden, det hjalp. Stjernetaket er jo ingen vanlig konstruksjon og det tok lenger tid enn forutsatt. Det førte til at det tok lenger tid før vi fikk tett bygg. Men ellers gikk alt greit, forteller Berg.

Berg forteller om et hotell med få store utfordringer.

Les også: Denne steinen er et hotell

Ny hytte for 62000 kroner

Bygget studentbolig på 8,8 m2

Vil selge boliger på Ikea 

Les mer om: