IT

Miljøpris for IT-bransjen

Tone Strøm-GundersenTone Strøm-Gundersen
29. nov. 2007 - 10:44

– Grønnest profil og mest miljøvennlig handlingsprogram kan bli belønnet med en grønn Rosingpris neste år, sier Tone Dalen, administrerende direktør i Dataforeningen.

Miljøsvin

Dataforeningen har dermed tatt utfordringen fra fornyingsminister Heidi Grande Røys om å få forsøke å få miljø høyere opp på agendaen i IT-bedrifter.

Og det trengs: Ny forskning fra analyselskapet Gartner slår fast at datasentre står for nærmere 1/4 av de globale CO2-utslippene innen IKT. Og utslippene er langt fra på vei nedover.

Selv om PCer og skjermer totalt står for en større prosentandel av utslippene, mener Gartner at problemet er mer konsentrert og at utslippene stiger raskere i datasentrene.

– Organisasjoner bør holde CO2-utslippene fra datasentre jevnt, slik at vi unngår en enorm vekst i serverparken, og ikke tar i bruk enda mer ineffektiv, energislukende maskinvare, sier forsker ved Gartner, Rakesh Kumar, i en pressemelding.

For liten plass

Kumar mener datasentrenes høye CO2-utslipp hovedsakelig skyldes for liten gulvplass, for dårlig utnyttelse av kapasiteten på hver server, og økt strømbruk og varmeutvikling.

- Tallene fra Gartner viser klart at det er et stort behov for tiltak fra leverandører av IT-utstyr, og de som kjøper og bruker det, sier prosjektleder for Grønn IT i IKT Norge, Liv Freihow.Også hjelpemiddel

Men selv om IT-bransjen har et stykke igjen til den kan ta på en grønn glorie, er Fornyingsdepartementet opptatt av hvordan de kan utnytte teknologien bedre i klimakampen.

– Vi må finne ut hvordan vi kan bruke IT for å få en best mulig miljøgevinst, sier statsråd Heidi Grande Røys.

Seniorrådgiver Tarje Bjørgum viser til at Grip nå utfører et forprosjekt på e-samarbeidsverktøy i staten.

–De skal se på om videokonferanser kan erstatte møteformer, nye arbeidsformer og vurdere gevinster av å innføre mer samhandlingsteknologi. Hvis deres forprosjekt viser seg å være bra, kan det resultere i konkrete tiltak og prosjekter videre, sier Bjørgum.

Statsråden har også hatt møter med flere miljøorganisasjoner for å få innspill til flere it-tiltak.

– Men vi har ingen konklusjoner ennå, sier Bjørgum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.