NETTARKIV

Miljøfornuftig energiprosjekt?

energi

Teknisk Ukeblad hadde i en artikkel om forbrenning av avfall ved Borregaard fabrikker i nr. 31/02, et prosjekt som hevdes å glitre av miljøfornuft. Det glitrer imidlertid kun hvis avfallet er tørt nok.

Dette avhenger helt av om anlegget har kontroll over hva slags avfall som mottas. Forutsatt en brennverdi på 4,4 kWh pr. kg tørrstoff og 10 kWh pr. kg fyringsolje (som ble brukt i nevnte artikkel), vil et tørt og rent restavfall med ca. 75 % tørrstoff teoretisk kunne gi 187 GWh pr. 70 000 tonn avfall, som er anslag over mottatt avfall, altså ikke 200 GWh som nevnt i artikkelen. Hvis derimot avfallet er "forurenset" med andre organiske fraksjoner som har tørrstoffinnhold ned mot 30 %, vil brennverdien kunne være så lav som 40 GWh, dvs. kun en femtedel av forventet verdi.

For denne type avfall vil utråtning med energigjenvinning være er et mye bedre miljøalternativ enn forbrenning. Regnestykket blir enda bedre for utråtning dersom investerings- og driftskostnader inkluderes, forutsatt at utråtning skjer ved avfallsanlegg som har teknisk utrustning for mottak og behandling av biogass. Grovt regnet er det lite lønnsomt å brenne avfallet dersom tørrstoffet er mindre enn 50 % på vektbasis.

Ketil Haarstad

Jordforsk

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.