ENERGI

Miljødrøm monner lite

2. nov. 2000 - 10:56

Teknisk Ukeblad skrev i forrige utgave at BP ønsker å forsyne sine oljeplattformer med strøm fra land for å redusere CO2-utslipp. Hvis BP klarer å redusere utslippene med 80 til 90 prosent, tilsvarer det 600.000 tonn årlig. Det betyr drøye seks prosent reduksjon av utslipp fra sokkelen, eller 1,4 prosent reduksjon av Norges totale utslipp i år.

Petroleumssektoren sto i fjor for 23 prosent av Norges totale CO2-utslipp.

Eksplosiv økning

Ifølge Kyoto-avtalen kan Norge øke sine utslipp av klimagasser med én prosent i perioden 2008-2012 i forhold til 1990-nivå. Problemet er at vi for lengst har overskredet den prosenten. Norges CO2-utslipp øker mer enn i de fleste andre i-land. Ifølge Bellona ventes økningen å bli hele 43 prosent fra 1990 til 2010.

Større utslipp fra gasskraften i oljevirksomheten bidrar mest til den totale økningen. Hvis landbaserte gasskraftverk etableres, øker det samlede utslipp av klimagasser enda mer.

Gasskraft fra Sola

BPs utslippsregnskap forutsetter energi fra vannkraft. Selskapet Lyse Energi ønsker å bygge gasskraftverk på Sola for å forsyne plattformer i Nordsjøen med energi. BP har foreløpig ingen planer om å gå inn gasskraftverket. Bellona-leder Frederic Hauge sier til Aftenposten at å føre kraft til plattformene, er den desidert beste måten å redusere utslippene av CO2 i Norge på.

Hauge mener miljøbevegelsene må ta slike tiltak alvorlig, men presiserer samtidig at Bellona vil følge med på hvor miljøvennlig dette kan gjøres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.