DATATELE

Miljøbølgen brer seg til harddiskene

Western Digitals nye GreenPower-harddisker skal ha et effektforbruk på lave 7 W.
Western Digitals nye GreenPower-harddisker skal ha et effektforbruk på lave 7 W. Bilde: Western Digital
Stein Jarle Olsen
24. juli 2007 - 10:44

Det finnes nærmest ikke et menneske på kloden som ikke har hørt om farene ved global oppvarming. Nå vil også harddiskprodusent Western Digital gjøre sitt for å redusere klimautslippene.

GreenPower

Selskapet lanserer nemlig en ny serie med harddisker som har strømsparing som sitt fremste formål. Vanlige harddisker bruker i overkant av 13,5 watt, mens Western Digitals nye GreenPower-disker skal kunne klare seg med rundt 7-8 watt.

Dette bidrar ifølge selskapets egne beregninger til å redusere klimautslippene per harddisk med opptil 60 kilo CO 2 i året (riktignok basert på at harddisken står i en server som alltid er på), et tall som er noenlunde det samme som utslippene fra en gjennomsnittlig-kjørt bil i to uker.

Med tanke på at harddiskprodusentene totalt leverte rundt 445 millioner harddisker i 2006, kan det altså være særdeles mye å spare.

Optimisering

Teknologien bak strømsparingsdiskene bygger blant annet på optimisering av omdreinings- og overføringshastighet og en slags hvilemodus for lesehodet for å redusere aerodynamisk motstand. Omdreiningshastigheten justeres for eksempel automatisk mellom 5400 og 7200 RPM etter behov.

Ytelsen skal imidlertid ikke gå ned som følge av mer effektivt strømforbruk, og mindre effekt skal også gi redusert varmeutvikling.

GreenPower-diskene skal leveres allerede fra i dag, og kommer i kapasiteter fra 320 GB til 1 TB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.