KLIMA

Miljøbevegelsen sammen om Arktis-protest

Bellona-leder Frederic Hauge mener oljeselskapene må holde seg unna Arktis.
Bellona-leder Frederic Hauge mener oljeselskapene må holde seg unna Arktis. Bilde: Ståle Andersen
13. juli 2010 - 13:03

Miljøorganisasjonene Bellona, WWF og European Environmental Bureau har formidlet sitt syn i et brev til EU-parlamentet, i forkant av onsdagens møte mellom EUs energikommissær Günther Oettingers og oljeselskaper som ønsker å igangsette operasjoner i arktiske områder.

– Katastrofen som fortsatt utspiller seg i Mexicogolfen, viser med all tydelighet at oljeselskapene ikke er i stand til å håndtere store ulykker, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en felles uttalelse med WWF og European Environmental Bureau.

Flyttet

Etter de amerikanske myndighetenes restriksjoner som følge av BP-ulykken har flere oljeselskaper festet blikket på arktiske strøk.

Blant annet har det britiske oljeselskapet Cairn Energy iverksatt leteboring utenfor Grønland, mens svenske Stena har flyttet en av sine rigger fra Mexicogolfen til Grønland.

– Ikke verdt risikoen

– De sårbare områdene i Arktis er det aller siste stedet vi bør bore etter olje. Det er simpelthen ikke verdt risikoen, sier Richard Dixon, leder i WWF Skottland.

EUs energikommissær uttalte nylig selv til BBC at enhver ansvarlig regjering bør fryse tildelingene av nye oljefelter fram til årsakene til ulykken i Mexicogolfen er utredet.

Les også: Nytt håp om å stanse oljeutslippet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.