MOTOR

Miljøbevegelsen går i lufta

Fly haler flyhale sas, braathens, norwegian logoer på fly gardermoen
Fly haler flyhale sas, braathens, norwegian logoer på fly gardermoen Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
23. apr. 2007 - 14:57

Luftfarten har en miljøutfording. Utslippene øker når trafikken tar seg kraftig opp.

Dermed blir det som å sikte mot et bevegelig mål:

Fra du fyrer av og til målet er nådd, har målet løpt enda lengre fra deg. Dermed blir det faktisk bom. Det gjelder å sikte litt foran - det vil si å ta høyde for økningen i flytrafikken. Det skal miljøbevegelsen hjelpe Avinor med.

Handlingsplan

Avinor tok initiativ til samarbeidet i 2006. Administrerende direktør Sverre Quale i Avinor sier at de erkjenner miljøutfordringene. Målet er å utvikle miljøtiltak i form av en samlet handlingsplan i januar 2008.

– Vi skal jobbe intensivt for å redusere klimagassutslippene, samtidig som vi gjerne vil dokumentere samfunnsnytten av flytrafikken, sa han på dagens pressekonferanse.

Fly fra A til B

Quale pekte på optimalisering av landingsrutinene, samt at flygninger i større grad kan gå i en rett linje fra A til B som hovedvirkemidler for å redusere utslippene.

– Det er vanskelig å påvirke de store flyprodusentene til å produsere mer klimanøytrale fly, ettersom de eksisterende flyene selger såpass godt, men vi har tro på at utslippskvotene som skal innføres fremover vil gjøre det mer lukrativt med lavere utslipp, sa han.

I tillegg til landingsrutinene skal prosjektet se nærmere på klimatiltak på selve flyplassene, for på den måten å oppnå en såkalt klimanøytral lufthavndrift. Støy- og grunnforurensning er også blant temaene miljøsamarbeidet skal arbeide med.

Flytrafikken økte

Miljøprosjektet, som har fått navnet "Luftfart og bærekraftig utvikling," blir igangsatt samtidig som flytrafikken i 2006 økte med over 10 % i forhold til året før.– Luftfartens andel av CO 2-utslippene er beregnet å være i underkant av tre prosent av de totale utslippene. Likevel er det viktig at bransjen viser seg ansvaret bevisst og iverksetter tiltak for bedre situasjonen, særlig fordi det ventes stor trafikkøkning i årene som kommer, sa Quale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.