Miljøbevegelsen fornøyd med Obama

Miljøbevegelsen fornøyd med Obama
Greenpeace håper fredsprisutdelingen i desember fører til at Obama tar turen innom klimatoppmøtet i København. Bilde: Jae C. Hong

I dag ble det klart at USAs president Barack Obama får Nobels fredspris 2009.

– Nobels fredspris skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke demokratiet rundt om i verden og hans visjon og arbeid for en verden uten atomvåpen. Det er sjelden en person i en slik grad kan fange verdens oppmerksomhet for håp om en bedre framtid, sa komitéleder Torbjørn Jagland under utdelingen, ifølge NTB.

Fremmer fornybar energi

Miljøorganisasjonene er godt fornøyd med prisvinneren.

– Vi gratulerer på det varmeste Obama med Nobels Fredspris, sier leder i Bellona Frederic Hauge.

Bellona påpeker at Obama har jobbet aktivt mot atomvåpen og har ledet et toppmøte om nedrustning i FNs sikkerhetsråd.

I tillegg er miljøorganisasjonen begeistret for Obamas arbeid med å fremme fornybar energi og ta klimautfordringen på alvor.

– Ikke minst har han erstattet George W. Bush, som var en stor sinke for internasjonal klimapolitikk, sier Hauge.

Håper på København

Også Greenpeace-leder Truls Gulowsen er glad for at Obama får prisen, selv om han er overrasket over at Nobelkomitéen velger å gi Obama prisen så tidlig i presidentperioden.

Han håper på sin side at det faktum at prisutdelingen faller omtrent samtidig med det store klimatoppmøtet i København i desember, får Obama til også å ta turen innom Danmark.

– Greenpeace mener deltakelse fra toppledere som Obama vil kunne øke sjansene for at verdens land vedtar en tilstrekkelig, ambisiøs, rettferdig og bindende klimaavtale i København, skriver Gulowsen i en e-post.

Kronen på verket

Han påpeker at flere andre fredsprisvinnere, som Kofi Annan, Al Gore, Rajendra Pachauri og Wanghari Maathai har engasjert seg sterkt for denne klimaavtalen.

– Obama kan bli den som setter kronen på verket, sier Greenpeace-lederen.

Les mer om: