T2

Miljøbedring for IT-bransjen

Greenpeace er stadig på leting etter mer miljøvennlige elektronikkprodukter. En Lenovo-skjerm er årets beste på miljøfronten.
Greenpeace er stadig på leting etter mer miljøvennlige elektronikkprodukter. En Lenovo-skjerm er årets beste på miljøfronten.
Morten Gulden
8. jan. 2009 - 14:38

Miljøvernorganisasjonen samler hvert år inn de ”grønneste” produktene fra bransjen og vurderer dem opp mot hverandre ut fra en rekke kriterier.

Disse omfatter bromerte flammehemmere og andre miljøfarlige stoffer brukt i produktene, strømforbruket, hvor god livssyklus produktet har og om materialene kan resirkuleres, samt andre innovasjoner som bedrer miljøvennligheten.

Klar bedring

Ifølge Greenpeace sin rapport (NB: PDF) “The Green Electronics Survey”, er totalresultatet for bransjen bedre i år enn i fjor, i tillegg til at produktene skårer nærmere hverandre.

Rapporten fremhever LED-bakbelysning på bærbar-skjermer som sparer strøm, og heller ikke bruker kvikksølv.

Greenpeace er også fornøyd med at stadig flere TV-er bruker gjenvinnbar plast.

Færre produsenter benytter seg av PVC og andre miljøfarlige materialer i produksjonsprosessen og de ferdige produktene.

Skjerm var best

Det mest miljøvennlige produktet i 2008 var den 24 tommer store bredformatskjermen Lenovo L2440x.

Ifølge Greenpeace benyttes det resirkulert plast til 30% av plastkomponentene, og ingen PVC eller bromerte flammehemmere.

Greenpeace fant heller ingen ftalater, antimon eller beryllium i skjermen.

Apple ikke med

Toshiba skårer høyt med sin bærbare Portege r600, Samsungs SGH-F268 var den mest miljøvennlige mobilen og Sharp leder an i TV-segmentet med sin LC-52GX5.

Greenpeace fremhever også at en rekke store selskaper takket nei til å være med i undersøkelsen, deriblant Apple, Asus, Microsoft, Nintendo, Palm og Philips.

Av 10 mulige poeng skåret Lenovos miljøvinner-skjerm, det mest miljøvennlige produktet i hele undersøkelsen, likevel bare 6,9 poeng.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.