T2

Miljøbedring for IT-bransjen

Greenpeace er stadig på leting etter mer miljøvennlige elektronikkprodukter. En Lenovo-skjerm er årets beste på miljøfronten.
Greenpeace er stadig på leting etter mer miljøvennlige elektronikkprodukter. En Lenovo-skjerm er årets beste på miljøfronten.

Miljøvernorganisasjonen samler hvert år inn de ”grønneste” produktene fra bransjen og vurderer dem opp mot hverandre ut fra en rekke kriterier.

Disse omfatter bromerte flammehemmere og andre miljøfarlige stoffer brukt i produktene, strømforbruket, hvor god livssyklus produktet har og om materialene kan resirkuleres, samt andre innovasjoner som bedrer miljøvennligheten.

Klar bedring

Ifølge Greenpeace sin rapport (NB: PDF) “The Green Electronics Survey”, er totalresultatet for bransjen bedre i år enn i fjor, i tillegg til at produktene skårer nærmere hverandre.

Rapporten fremhever LED-bakbelysning på bærbar-skjermer som sparer strøm, og heller ikke bruker kvikksølv.

Greenpeace er også fornøyd med at stadig flere TV-er bruker gjenvinnbar plast.

Færre produsenter benytter seg av PVC og andre miljøfarlige materialer i produksjonsprosessen og de ferdige produktene.

Skjerm var best

Det mest miljøvennlige produktet i 2008 var den 24 tommer store bredformatskjermen Lenovo L2440x.

Ifølge Greenpeace benyttes det resirkulert plast til 30% av plastkomponentene, og ingen PVC eller bromerte flammehemmere.

Greenpeace fant heller ingen ftalater, antimon eller beryllium i skjermen.

Apple ikke med

Toshiba skårer høyt med sin bærbare Portege r600, Samsungs SGH-F268 var den mest miljøvennlige mobilen og Sharp leder an i TV-segmentet med sin LC-52GX5.

Greenpeace fremhever også at en rekke store selskaper takket nei til å være med i undersøkelsen, deriblant Apple, Asus, Microsoft, Nintendo, Palm og Philips.

Av 10 mulige poeng skåret Lenovos miljøvinner-skjerm, det mest miljøvennlige produktet i hele undersøkelsen, likevel bare 6,9 poeng.

Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.