ENERGI

Miljøambassadør nektet anløp

Sommerens tokt med jekta Pauline skulle være et ledd i Barentssamarbeidet, som også Russland er en del av. Paulinetoktet hadde som formål å profilere den norsk-russiske pomortradisjonen og samarbeidet på kulturminne- og miljøvernområdet.

De siste dagene har jekta ligget til kai i Kirkenes, i påvente av en avklaring, etter at russiske myndigheter før helgen satte foten ned for seilasen som de selv har vært med å planlegge. Mandag kom endelig avslag, og toktet er nå avlyst.

– Toktet med Pauline har vært planlagt i mer enn ett år, og har flere ganger vært drøftet med russiske myndigheter som har stilt seg positive til initiativet. Alle anbefalinger fra russisk side om prosedyrer ved søknad om anløpstillatelse er fulgt. Saken har vært fulgt opp politisk og administrativt ved en rekke anledninger etter dette, bl.a. av miljøvernminister Siri Bjerke under statsministerbesøket til Moskva 19. juni i år, opplyser Miljøverndepartementet.

Noen offisiell forklaring til avslaget foreligger foreløpig ikke, men det spekuleres i hvorvidt hevingen av Kursk, som startet mandag, er årsaken til russernes njet.

Pauline la ut fra Trondheim i slutten av juni, med kurs for Kvitsjøen. Journalister og forskere fra hele Barentsregionen har mønstret på i anløpssteder langs norskekysten, og flere var ventet i havnene langs Kvitsjøen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.