– Miljø viktigere enn Mars

Buzz Aldrin var hovedattraksjon på Astrofestivalen i Oslo. (Bilde: Johannessen, Sara)
Buzz Aldrin besøkte Astrofestivalen i Oslo søndag. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Buzz Aldrin ble intervjuet av Erik Tandberg (t.h), slik han også ble i 1969, et par måneder etter månelandingen. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)

Buzz Aldrin mener klimaproblemene på egen klode bør stå øverst på prioriteringslista de kommende årene.

Fornybar energi

– Å utvikle teknologi som gjør oss i stand til å hente fornybar energi fra verdensrommet og utnytte naturressursene på Månen, bør være et større satsingsområde enn å dra til Mars.

Dette var et av budskapene Buzz Aldrin hadde med seg da han besøkte Astrofestivalen på Blindern i Oslo søndag kveld.

Da Aldrin fikk jobben som pilot på Apollo 11 fikk han samtidig en plass i historiebøkene. Aldrin var som kjent sammen med Neil Armstrong de første menneskene på Månen 20. juli 1969.

Ny NASA-satsing

Romfarten startet for 50 år siden med Sputnik 1. Buzz Aldrin tror ikke på utvikling i samme fart de kommende 50 årene. Vi har ikke lenger noe romkappløp.

– Jeg tviler på at vi vil oppleve noen teknologisk revolusjon. Samtidig er det grunn til å være optimistisk med tanke på NASAs framtid. Det at president George W. Bush i 2004 lanserte Vision for Space Exploration og sørget for økte bevilgninger, ser jeg på som like viktig for romfarten som J.F Kennedys tale i 1961, sa Aldrin.

Dette var den talen der JFK freidig nok lovte månelanding innen tiåret var omme.

Nedtur

Et fullsatt auditorium i Universitetsbiblioteket fikk oppleve Aldrin i samtale med sivilingeniør og romfartsekspert Erik Tandberg. En slags reprise fra oktober 1969 da Apollo 11-mannskapet besøkte Oslo i forbindelse med en verdensomspennende pr-turné og ble intervjuet av samme Tandberg.

Aldrin delte villig og detaljert sine opplevelser fra både forberedelsene, selve ferden og månelandingen og fortalte på eget initiativ om nedturen han opplevde i etterkant, med depresjoner og alkoholmisbruk.

– Det som gjorde størst inntrykk på meg på hele ekspedisjonen var selve følelsen av å gå på et annet himmellegeme og hvordan overflatematerialet oppførte seg, fortalte den pensjonerte astronauten.

Til sammen tolv mennesker, alle amerikanere, har gått på Månen. Ingen har vært der siden 1972.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå