Buzz Aldrin var hovedattraksjon på Astrofestivalen i Oslo. (Bilde: Johannessen, Sara)
Buzz Aldrin besøkte Astrofestivalen i Oslo søndag. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
Buzz Aldrin ble intervjuet av Erik Tandberg (t.h), slik han også ble i 1969, et par måneder etter månelandingen. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)

– Miljø viktigere enn Mars

Buzz Aldrin mener klimaproblemene på egen klode bør stå øverst på prioriteringslista de kommende årene.

Fornybar energi

– Å utvikle teknologi som gjør oss i stand til å hente fornybar energi fra verdensrommet og utnytte naturressursene på Månen, bør være et større satsingsområde enn å dra til Mars.

Dette var et av budskapene Buzz Aldrin hadde med seg da han besøkte Astrofestivalen på Blindern i Oslo søndag kveld.

Da Aldrin fikk jobben som pilot på Apollo 11 fikk han samtidig en plass i historiebøkene. Aldrin var som kjent sammen med Neil Armstrong de første menneskene på Månen 20. juli 1969.

Ny NASA-satsing

Romfarten startet for 50 år siden med Sputnik 1. Buzz Aldrin tror ikke på utvikling i samme fart de kommende 50 årene. Vi har ikke lenger noe romkappløp.

– Jeg tviler på at vi vil oppleve noen teknologisk revolusjon. Samtidig er det grunn til å være optimistisk med tanke på NASAs framtid. Det at president George W. Bush i 2004 lanserte Vision for Space Exploration og sørget for økte bevilgninger, ser jeg på som like viktig for romfarten som J.F Kennedys tale i 1961, sa Aldrin.

Dette var den talen der JFK freidig nok lovte månelanding innen tiåret var omme.

Nedtur

Et fullsatt auditorium i Universitetsbiblioteket fikk oppleve Aldrin i samtale med sivilingeniør og romfartsekspert Erik Tandberg. En slags reprise fra oktober 1969 da Apollo 11-mannskapet besøkte Oslo i forbindelse med en verdensomspennende pr-turné og ble intervjuet av samme Tandberg.

Aldrin delte villig og detaljert sine opplevelser fra både forberedelsene, selve ferden og månelandingen og fortalte på eget initiativ om nedturen han opplevde i etterkant, med depresjoner og alkoholmisbruk.

– Det som gjorde størst inntrykk på meg på hele ekspedisjonen var selve følelsen av å gå på et annet himmellegeme og hvordan overflatematerialet oppførte seg, fortalte den pensjonerte astronauten.

Til sammen tolv mennesker, alle amerikanere, har gått på Månen. Ingen har vært der siden 1972.