NYETEKNOLOGIER

Mikrosystemer - en klynge i sterk vekst

Finn Halvorsen
24. okt. 2006 - 08:01
Vis mer

Nettverkssamarbeidet Electronic Coast har røtter 25 år tilbake i tiden. Professor Henrik Jakobsen ved Høgskolen i Vestfold har vært med hele tiden, først som ansatt hos Sensonor, hvor han fortsatt har 20 prosent stilling.

Satser stort

- Gjennom NCE skal vi nå løfte vårt tidligere samarbeid opp på et høyere nivå. Vi skal initiere mer produktutvikling og mer kommersialisering. Vi skal dessuten inkludere tyngre aktiviteter som utvikling av ny teknologi, og det blir nye utdanningstilbud på doktorgradsnivå tilpasset distriktets industri, sier Jakobsen.

Forskningssenter

Jakobsen gleder seg ikke minst over at det nå blir mulig å realisere det lenge etterlengtede forskningssenteret for mikrosystemteknologi i Horten.

Senteret har vært under planlegging like lenge som MiNaLab i Gaustadbekkdalen i Oslo. Dette er for lengst realisert, selv om det også ble en del forsinket på grunn av bygningstekniske problemer.

60 kontorplasser

I løpet av tre år skal Horten-senteret stå klart i tilknytning til Høgskolen i Vestfold.

Bygget, som vil koste ca. 40 millioner kroner, er ferdig på tegnebrettet. I tillegg til spesiallaboratoriene vil bygget ha ca. 60 kontorplasser, møtelokaler og et fleksibelt område for inkubatorvirksomhet.

- Utfordringen blir nå å skaffe 110 millioner kroner til nødvendig vitenskapelig utstyr, sier Jakobsen.

Omfattende

Vestfolds elektronikkindustri beskjeftiger i dag 2500 mennesker, hvorav svært mange med høy kompetanse.

Industrien omfatter komponentprodusenter, systembedrifter og underleverandører innen markeder som maritim elektronikk, forsvarssystemer, sikkerhetssystemer, medisin, fly og romfart, telekommunikasjoner og bilelektronikk.

Høye mål

Flere av bedriftene er verdensledende innen sine nisjeområder.

- Mange av bedriftene er resultater av at vi i Norge har vært tidlig ute med forskning på nye teknologiområder. Ved å fortsette dette arbeidet er målet gjennom NCE-Microsystems å bidra til en omsetningsøkning på tre milliarder kroner for mikroteknologibedriftene gjennom økt miniatyrisering og bruk av mikrosystemer. En rekke nye høyteknologiske arbeidsplasser vil også følge i kjølvannet av dette, sier Jakobsen.

Styrket utdanning

- Slik vekst og knoppskyting er avhengig av tilgang på kompetente mennesker. Derfor er det viktig å få forskningssenteret på plass. I tillegg må vi fortsette den positive utviklingen vi har hatt på realfag og ingeniørutdanning ved Høgskolen i Vestfold de seneste årene, sier Jakobsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Vi har allerede kjørt i gang mastergradsutdanning i mikro- og nanosystemer med to årsklasser med 15-20 studenter i hver. Neste delmål er å etablere en akkreditert doktorgradsutdanning med minimum 15 påbegynte kandidater.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.