PRODUKSJON

Mikroskritt mot målet

MicroTech Innovation AS, som er det juridiske navnet på selskapet, disponerer 2500 kvadratmeter i lokalene til tidligere Borre Energi.

Lokalene ligger like ved Høgskolen i Vestfold, som er en sentral medspiller i mikroteknologisatsingen i fylket. Skolen er med på eiersiden i MicroTech Innovation sammen med Vestfold fylkeskommune, Horten kommune, Norges forskningsråd, SIVA, SND samt en rekke mikroelektronikkbedrifter i distriktet.

Startsenter

- Vi skal være et startsenter, eller inkubator, for nyetablerte bedrifter innen mikroteknologi. Vi tilbyr alt fra kontorplasser og grunnleggende infrastruktur til laboratorietjenester og aktiv rådgivning, sier daglig leder Jan Eric Elleri.

Laboratoriene er under oppbygging i samarbeid med Høgskolen i Vestfold (HVE), som er i ferd med å etablere et industrinært kompetansesenter innen mikrosystemer. Laboratoriene skal betjene bedrifter og forskningsmiljøer både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

HVE er således en av senterets første leietagere. En annen sentral leietager er forskningsprosjektet MultiMEMS. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom SensoNor, Sintef, HVE og MicroComponent AS. Den nyetablerte bedriften Atlantia er også på plass, samt mer kjente PolyDisplay, som har lagt sitt utviklingsmiljø med datterselskapet TechnoDisplay til senteret.

Lang prosess

Rammene for den nasjonale satsingen innen mikrosystemteknologi ble lagt allerede i 1996 med forretningsplanen for NMC - Norwegian Microtechnology Center. En hovedpillar er FoU-senteret som bygges i Gaustadbekkdalen i Oslo. Et tilsvarende bygg med industriell fokus skulle vært bygget i Vestfold med SensoNor som hovedaktør.

Den økonomiske utviklingen de senere årene har satt en foreløpig stopper for denne utbyggingen.

- Det har vært tunge løft, og vi er slitne av å løfte tunge stein alene. Dette er et strategisk viktig felt for hele landet og vi venter at Staten bidrar slik at de opprinnelige planene kan realiseres, sa fylkesordfører Ellen Gjerpe Hansen under åpningen av MicroTech Innovation, med tydelig adresse til næringsminister Ansgar Gabrielsen og pågående forberedelser til statsbudsjettet.

Gabrielsen kunne på sin side ikke love noe som helst. Annet enn at: - Den type arbeidsplasser som bygges opp her, basert på kompetanse og teknologiinnhold, er de som vil overleve.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.