ARBEIDSLIV

Mikrosensor for hjertet

- Dette vil bli et produkt for det internasjonale markedet, sier dekan Duy Tho Do, som gleder seg over tidenes utviklingsoppdrag for høyskolen.

Bakgrunnen for avtalen er at ansatte ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet har lansert en idé om å benytte en miniatyrisert fysiologisk sensor for å overvåke pasienter.

Metoden er nå under innledende uttesting ved å benytte kommersielt tilgjengelige komponenter. Disse er imidlertid for store til å kunne anvendes i et fremtidig produkt.

Forskerne ved Rikshospitalet har derfor diskutert mulighetene for å utvikle en miniatyrisert sensor med forskerne som arbeider med mikrosystemteknologi ved Høgskolen i Vestfold (HVE).

Strategisk prosjekt

HVE har fått midler fra Norges forskningsråd til å arbeide med utvikling av den miniatyriserte sensoren. Prosjektet er et såkalt strategisk høyskoleprosjekt som skal gå over fire år. Med støtten for 2003 og tilsagn for hele prosjektperioden er det bevilget til sammen ca. 4,6 millioner kroner.

Sensoren skal maksimalt ha en diameter på to millimeter. Den legges på hjerteoverflaten hos eksempelvis by-pass-pasienter for overvåking i den postoperative fasen.

Dersom pasienten får komplikasjoner, skal sensoren gi indikasjoner på hva som er i veien slik at man raskt kan sette inn nødvendig behandling. Når pasienten er friskmeldt, kan sensoren rett og slett trekkes ut av kroppen.

Doktorgrader

HVE skal ha hovedansvar for design og utvikling av sensoren. Arbeidet skal også resultere i doktorgrader der ansatte står som hovedveiledere for stipendiatene i prosjektet. Professor Erik Fosse ved Intervensjonssenteret skal være medveileder.

Senteret skal bidra med informasjon om bruksområder og spesifikasjoner for sensoren. Sensoren skal også utprøves ved senteret. Medinnova, som har eiendomsrett til produktideen, har ansvaret for å kommersialisere resultatene som taes fram innenfor samarbeidsavtalen.

Hovedansvarlig ved Intervensjonssenteret er avdelingsoverlege professor Erik Fosse, for Medinnova innovasjonssjef Harald Dugstad og for HVE professor Henrik Jakobsen.

Førsteamanuensis Hans Jørgen Alker er prosjektleder for arbeidet ved HVE. Førsteamanuensis Lars Hoff og stipendiatene Craig Lawrie, Kristin Imenes og Lars Fleischer er sentrale deltagere i utviklingen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.