NATURVITENSKAP

Mikroelektronikk under huden

Det er fortsatt ikke for sent å sette seg inn i forskningens hverdag. Ukearrangemenet Forskningsdagene pågår ut denne uka.

Førsteamanuensis Mads Høvin forteller om maskinlæring, eksempelvis roboter som kan gå og manøvrere i omgivelsene på egen hånd.

- Vi studerer blant annet algoritmer som sørger for raskest mulig læring. Dette simulerer vi på datamaskin, sier han.

Han forteller også om et prosjekt med en kunstig underarm som styres fra nervetråder i overarmen, og om kunstig øre-implantat. I dette arbeidet har de også hatt et visst samarbeid med danske Oticon.

- Men protesemarkedet er meget konservativt. Det er vanskelig å få gjennomslag for nye teknologiske løsninger. Vi føler ofte at vi stanger hodet i veggen. Dette kan til tider være deprimerende, sier Høvin.

Doktorgradsstudent Henning Gundersen er mer opptatt av flernivå elektronikk, det vil si elektroniske kretser som opererer med mellomnivåer mellom nuller og enere.

- Dette har så langt hovedsakelig vært brukt i minnekretser. Vi ser i tillegg på mulighetene for å bruke teknologien i logiske kretser. Det vil gi både lavere strømforbruk og redusert antall transistorfunksjoner for samme regnekapasitet, sier Gundersen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.