KRAFT

Midt-Norge blir eget prisområde

ANSTRENGT: Lite vann i vannmagasinene og redusert nettkapasitet til området gjør det nødvendig å skille ut Midt-Norge som eget prisområde, mener Statnett
ANSTRENGT: Lite vann i vannmagasinene og redusert nettkapasitet til området gjør det nødvendig å skille ut Midt-Norge som eget prisområde, mener Statnett Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Mona Sprenger
2. apr. 2009 - 11:09

Fra og med mandag 13. april blir Norge igjen delt inn i tre markedsområder for handel med kraft på den nordiske kraftbørsen, skriver Statnett i en pressemelding. Det er det nordligste området som blir delt i to, slik at Midt-Norge og Nord-Norge blir ulike handelsområder.

Lite vann

Dette er nødvendig på grunn av lite vann i vannmagasinene i regionen kombinert med redusert nettkapasitet til området. Reduksjonen skyldes utkobling av kraftledningen fra Sverige til Midt-Norge i sommer på grunn av bygging av ny ledning med høyere kapasitet.

Ifølge Statnett er det kombinasjonen av lav magasinfylling og redusert importkapasitet til Midt-Norge som gjør det viktig å utnytte de øvrige ledningene inn til Midt-Norge best mulig. Utviklingen i magasinfyllingen i Midt-Norge følges derfor nå nøye. Det er særlig i perioden fram til snøsmeltingen, som normalt starter i slutten av april at fyllingsgraden i vannmagasinene forventes å være lav. Statnett vil da følge kraftsituasjonen i Midt-Norge ekstra tett for å vurdere om det også kan være aktuelt med ytterligere tiltak.

Kapasiteten redusert

Statnett og Svenska Kraftnät bygger ny kraftledning mellom Nea i Tydal kommune og Järpströmmen på svensk side. Ledningen skal gå i samme trasé som dagens ledning, og den eksisterende ledningen vil være utkoblet i lengre perioder mellom, 14. april til 15. oktober. Når den nye ledningen kommer på plass, vil importkapasiteten til Midt-Norge bedres. Men i kommende byggeperiode blir kapasiteten altså midlertidig redusert.

– Forsyningssikkerheten i Midt-Norge blir på linje med resten av landet når den planlagte kraftledningen mellom Sogn og Sunnmøre (Ørskog – Fardal) kommer på plass, understreker Statnetts konsernsjef, Auke Lont i en kommentar.

Den nye inndelingen i markedsområder vil bli opprettholdt inntil videre og så lenge det er behov for dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.