T2

Microsoft viser Windows Mobile 7

ENTUSIASTISK: Microsoft-sjef Steve Ballmer gjør ingenting for å tone ned forventningene til Windows Phone 7.
ENTUSIASTISK: Microsoft-sjef Steve Ballmer gjør ingenting for å tone ned forventningene til Windows Phone 7. Bilde: Odd Richard Valmot
15. feb. 2010 - 19:07

BARCELONA: Microsoft har ikke hatt det godt i det siste som leverandør av operativsystemer til mobiltelefoner.

Ifølge analyseselskapet In-Stat har markedsandelen deres av smartphonemarkedet sunket fra 13,2 prosent for et par år siden til usle 9 prosent i dag.

Hardt marked

Det er kanskje ikke så rart. Dette er hjemmebanen til RIM med Blackberry og Nokia som er blitt supplert med iPhone og Android.

Og det blir neppe lettere nå, når Nokia og Intel satser sammen og Samsung satser beinhardt på egenutviklede Bada.

Trenger et løft

I fjor stilte Microsoftsjefen Steve Balmer opp og lanserte Windows Mobile 6,5 som endelig kom i oktober, uten at det hjelp spesielt.

Derfor var det også veldig store forventninger til Microsoft-sjefens opptreden på årets Mobile World Congress i Barcelona.

– Nå handler det om Windows Phone 7 Series, sa han.

Lover noe nytt

– Windows Phone 7 Series er neste generasjonen Windows-mobiler, og vi satser på at 7 er et lykketall. De første mobilene skal være på markedet i god til før jul, sa Ballmer.

Telefonene skal ikke være lik alle de andre, lovet han.

– Snart ser jo alle telefoner like ut uansett operativsystem. Vi skal presentere en annerledes mobilopplevelse. Telefonene skal tilpasse seg måten vi lever på og hvordan vi kommuniserer, sa Ballmer.

– Snart ser jo alle telefoner like ut uansett operativsystem. Vi skal presentere en annerledes mobilopplevelse. Telefonene skal tilpasse seg måten vi lever på og hvordan vi kommuniserer, sa Ballmer. NOE NYTT? Startsiden til Microsofts nyvinning.

Store ord

Sjef for den nye mobilplattformen, Joe Belfiore, kalte like godt dagens presentasjon den største dagen i hans 20 år med Microsoft.

– Vi ville lage noe helt nytt. Vi har ikke kopiert PC-oppskriften, men latt oss inspirere og sørget for at mobilen og PC-en jobber svært godt sammen, sa Belfiore.

Ingen iPhone-kopi

Og dette er faktisk noe helt nytt. Det vil vise seg hvor bra det blir, men demonstrasjonen virker veldig lovende.

Mange hadde nok trodd at Microsoft også ville kopiere iPhone, men de har laget noe helt spesielt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I stedet for å bla seg rundt i ulike programmer blir brukerne presentert for ulike nav som gir dem tilgang til alt de har på mobilen og på nettet, enten det er bilder, musikk, kontakter, jobb og så videre.

Bred front

Og Microsoft har lagt hele bredsiden til hos partnerne. Selv om det er lenge igjen, er det allerede mange tungvekter med på laget:

LG, Samsung, HTC, Dell, HP, Sony Ericsson og Toshiba og andre skal lage telefoner og AT&T og Orange er operatører. Flere kommer nok til.

Strammer kravene

Microsoft vil lage et helt nytt univers for applikasjoner og tjenester, men vil samtidig stramme grepet om brukergrensesnittet.

– Vi ville ta et stort skritt framover i måten vi jobber sammen med dem som skal lage selve telefonen. Vi vil ha mange formfaktorer, men vi trenger også en konsistent måte å bruke den og det gjelder både maskinvare og programvare, forklarte Belfiore.

Less is more

Telefonene skal ha bare tre knapper foran, én for start, én for søk og en tilbakeknapp.

Microsoft understreker at dette skal være en morsom telefon, men også en produktiv jobbtelefon. Altså: Morsomt, men en telefon – selv en smartphone er tross alt en telefon.

Intelligens

Telefonen oppdager selv hva som er adresser og telefonnumre, og gjør dem automatisk til lenker som for eksempel hopper rett inn i Bing Maps.

Etter hvert som man zoomer inn i kartet, bytter telefonen automatisk til satellittbilder. Og alt støtter selvfølgelig multitouch som kan zoomes ut og inn med to fingre.

– Og når jeg vil spise sushi, foreslår telefonen via Bing alle sushirestauranter i nærheten. Og systemet viser meg alle andre forretningen i nærheten av restauranten. lokket Belfiore.

Ny nettleser

De nye telefonene får en helt ny nettleser basert på Explorer fra PC-ene.

Den er mer avansert og skal tilby vesentlig bedre leseopplevelse fordi Microsoft har videreutviklet ClearType-teknologien, noe som skal gjøre teksten mer leselig på skjermen.

Navorientert

Det handler ikke bare om apps, som Apple har hatt så stor suksess med, selv om telefonen vil støtte det også.

Microsoft har bygget operativsystemet rundt ulike nav i telefonen, hvor brukeren kommer til relevant informasjon med et tastetrykk.

«Live Tiles» er navnet som brukes, og som skal skille seg fra statiske ikoner som bare åpner programmer.

HUB: Eksempel på en av Windows Phone 7s hub-er, eller nav.

Knytter sammen folk

Vi forholder oss til folk på veldig mange måter: E-post, Facebook og en rekke andre måter. Men det som fungerer på PC, er sjelden like bra på mobiler.

Derfor kommer nå det Microsoft kaller et menneskenav, hvor de samler all informasjon fra de enkelte kontakter vi har, enten det er e-post eller på Twitter.

Bilder

PICTURES HUB: eller bildenavet på norsk.
Det samme gjelder for bildene. Her er det et bildenav som viser hva som er nytt på fotosiden – eller om man vil alle bildene som er tilgjengelig på telefonen.

Herfra kan man også poste nye bilder til Facebook.

Produktivitet

Som Microsoft selv legger vekt på, skal ikke alt handle om fritid: Dette skal være operativsystemet for jobb.

OFFICE: Mest mulig sømløst fra PC til mobil, er målet fra Microsoft.
Tatt fra PC-siden og brakt det inn på telefonen i form av Office-navet. Her får man tilgang til alle viktige dokumenter- og alt synkroniseres mot PC-en.

Musikk og Video

Musikk er selvfølgelig også en eget nav, basert på Zune. Selvfølgelig.

Mange har spekulert på om dette ville bli en Zune mediespiller med telefon, og de fikk til dels rett.

Men dette er også så veldig mye mer, særlig om lovnadene holdes: At samarbeidet mellom PC og telefon er upåklagelig, og at det skal være enkelt å administrere alt fra PC-en.

Spill

Med Spillnavet kommer X-Box LIVE til telefonen også.

SPILLNAVET: Også spillverdenen skal kunne tas med over på mobilen.
Her kan brukeren fortsette spill som de gjør på PC-ene eller på X-Box og spille med andre over nettet.

– Vi skal binge alt det gode fra PC-en og fra nettet og skape en veldig god plattform for mobiltelefonen, lover Joe Belfiore – visedirektøren som visstnok har sin aller beste dag på jobben.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.