T2

Microsoft vil gi deg smarthus

Du skal kunne styre huset med ett operativsystem.

HEMMELIG: Microsoft vil foreløpig ikke fortelle for mye om detaljene i HomeOS.
HEMMELIG: Microsoft vil foreløpig ikke fortelle for mye om detaljene i HomeOS. Bilde: TOBIAS SCHWARZ
1. mai 2012 - 08:08

Hjemmene våre fylles opp med teknologi i raskt tempo. Flott, nyttig og morsom teknologi, men med begrenset evne til å snakke sammen.

Det er ikke lett å se video fra overvåkningskameraet på smarttelefonen når man er på farten, skru på lyset fra kontoret, logge inn på alarmsystemet eller skru opp gulvvarmen på badet fra Kanariøyene. Alt dette kan man gjøre, men gjennom ulike programmer og apper.

Et felles operativsystem for alt sammen høres ut som en veldig god ide. Det mener Microsofts forskningsavdeling også. Microsoft HomeOS er ennå på teststadiet og om det blir et kommersielt produkt er ikke avgjort. Men sjansen er nok stor.

På samme måte som MS DOS og Windows etablerte seg som en standard i sin tid, og bidro til at IT-kostnadene falt kraftig samtidig som programvaretilbudet økte kraftig, kan det samme gjentas hjemme hos oss.

Har det meste allerede

Folk har allerede mange av de viktige ingrediensene som trengs for å etablere et smarthus i dag, men det viktige limet mellom dem mangler.

Det gjør at man ikke får den effekten som en samlet løsning kan gi, og det blir mye dyrere fordi det ikke finnes et standardisert operativsystem med velutviklede verktøy å programmere til. HomeOS er rettet like mye mot utstyrsleverandøren som brukerne.

En felles plattform vil øke smarthome-markedet kraftig, tror Microsoft.

Les også:

IKEA lanserer tv

49000 oljesiloer kan bli rimelige boliger 

Bygget designhus av Boeing 747

Store muligheter

Når noen ringer på kan, du programmere alle web- og IP-kameraer fra ulike leverandører til å ta bilder og sende deg som en MMS eller e-post slik at du kan se hvem det er.

Så kan du velge kamera og hente opp en videostrøm.  Forskerne har bygget en masse demoapplikasjoner som tar seg av ulike sammenkoblinger av helt ulike hjemmedingser fra lysbrytere til klimaanlegg, spillbokser og kameraer.

Systemet er smart nok til å finne ut om dingsene er kompatible med operativsystemet og hvilke tillegg som eventuelt må lastes ned for å etablere kompatibilitet.

Forskerne har bygget inn en rekke sikkerhetsfunksjoner, og det skulle vel bare mangle. En digital port rett inn i huset er vel det siste folk ønsker å gi bort til skurkene.

Microsoft Research har ikke opplyst hva operativsystemet er bygget på, men det er vel ikke unaturlig at det dreier seg om en Windows-kjerne.

Les også:

Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet

TEST: Hyttedo med hjemmekomfort

Bruk Viasat-dekoderen på hotell

Nå kan du ta med Altibox på tur

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.