MOBIL

Microsoft lanserte Windows Phone 8

Windows Phone 8 er offisielt lansert.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. okt. 2012 - 20:01

I kveld har Microsoft endelig trukket sløret av Windows Phone 8. De har snakket om det nye operativsystemet lenge, og på sett og vis lanserte de det i sommer

Og Nokia, HTC og Samsung har allerede lansert sine telefoner med operativsystemet.

Men de har til nå bare delt noen detaljer, og ikke hele bildet. De fleste nyhetene er nå ute av sekken.

Du kan se en video av nyhetene i Windows Phone 8 nederst i artikkelen.

- Mobilene for deg som bruker Windows

Poenget Microsoft ville ha igjennom under lanseringen var hvor bra Windows Phone og Windows fungerer sammen. Microsoft-sjef Steve Ballmer understreket at Windows Phone 8 er operativsystemet som passer for alle som eier en Windows-PC. 

Et annet viktig poeng for Microsoft er at de mener Windows Phone 8 lar deg sette opp en telefon som passer ditt personlige uttrykk perfekt. Selv sier de at de har gjenoppfunnet smarttelefonen, og at den er fokusert rundt brukeren.

Les mer om lanseringen på tu.no.Startskjermen med Live Apps.

Live Apps

Microsoft kaller Windows Phone 8-appene som ligger på startskjermen "Live Apps". Live Apps er apper som kan vise informasjon på startskjermens fliser.

Slike apper er ikke låst til flisene, men også kan vise informasjon på låseskjermen dersom utvikleren ønsker dette. De introduserer dette i Facebook-appen, som for eksempel lar deg vise bilder fra Facebook på låseskjermen.

Tanken er altså at du skal kunne få mer informasjon enn bare tapte anrop eller meldinger når du kikker på låseskjermen.

Alle apputviklere har mulighet til å bygge inn visning av informasjon på låseskjermen dersom de ønsker dette.

Skype

Egentlig en app, men den store nyheten er at Skype nå kjører i bakgrunnen. Det betyr at du kan motta samtaler via Skype uten å ha appen åpen, slik du måtte på Windows Phone 7.

LES OGSÅ: Så enkelt er det å videoprate

Datakontroll

I Windows Phone 8 introduseres en funksjon kalt Data Sense. Dette er enkelt forklart en oversikt over hvor mye datatrafikk du har brukt. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Data Sense komprimerer dessuten data når du surfer på nettet, litt som Opera Mini krymper nettsider før de lastes ned til mobilen. På den måten sparer du datatrafikken. Microsoft har gjort undersøkelser som tyder på å at den typiske brukeren kan laste 45 prosent flere sider med samme datamengde dersom han bruker Data Sense.

Du kan undersøke hvilke apper som bruker mest data.

Dersom du er i nærheten av et Wi-fi-nettverk kan telefonen også automatisk koble seg til dette.

Men hovedpoenget er at Data Sense skal hjelpe deg å holde oversikten over hvor mye datatrafikk du har brukt. Dersom du for eksempel har 500 MB data inkludert hver måned, vil telefonen si fra om at du er i ferd med å bruke opp den inkluderte trafikken. 

LES OGSÅ: Disse appene gir deg kontroll på telefonregningenBarnehjørnet er en ny funksjon i Windows Phone 8.

Barnehjørnet

I Windows Phone 8 kommer en funksjon kalt "Barnehjørnet". Når du aktiverer denne vil barna dine kunne fikle med telefonen din uten at du trenger å bekymre deg for om de ringer sjefen eller sletter meldingene dine. 

Når barna for eksempel skal fikle med et spill, åpner du bare denne funksjonen som inneholder de appene og spillene du ønsker de skal ha tilgang til.

Rom

Microsoft har lansert en funksjon kalt "Rom". For eksempel kan du lage et rom for familien, hvor dere kan dele bilder, notater, snakke med hverandre og se hvor de andre er. Dere kan også lage en felles kalender alle har tilgang til. Dette legger du som en flis på startskjermen.

Men siden alle ikke kjører Windows Phone 8, har Microsoft gjort det mulig å dele kalenderen fra rommet med de som bruker andre plattformer.

Du kan opprette rom for de gruppene du vil, så det vil for eksempel være mulig å lage et jobbrom for å holde styr på hva som skjer på jobben.

Talenotater

Dersom du tar notater støtt og stadig er det i Windows Phone 8 mulig å prate til telefonen for å opprette et notat. Telefonen oversetter tale til tekst, og lagrer notatet i Skydrive.

Snakker med Microsoft-produkter

Har du Windows Phone 8 kan du synkronisere det meste fra telefonen med Windows-PC-er, Xbox og andre Windows-telefoner. Siden alle produktene er tett integrert med Microsofts Skydrive-tjeneste. Dermed vil alle bildene du tar med mobilen være tilgjengelig på PC-en din.

Skydrive gir deg 7 GB lagringsplass, og trenger du mer kan du kjøpe mer plass.

Xbox Music

Microsofts Xbox Music-tjeneste ble nylig lansert, og kommer åpenbart også på Windows Phone 8. Dette er en musikktjeneste som fungerer omtrent som Spotify. Du kan spille musikk direkte, eller kjøpe låtene for nedlasting. Dersom du lager en spilleliste på mobilen, vil den samme være tilgjengelig på PC-en.

LES OGSÅ: Slik er Xbox MusicNFC-støtte er på plass i Windows Phone 8.

Annet

Utover dette er det en del andre nyheter i Windows Phone 8. Det ser i det hele tatt veldig likt ut som Windows Phone 7.5, men du får en del nye funksjoner.

I Windows Phone 8 kan du nå oppdatere telefonens programvare uten å koble den til en PC. Dette har andre operativsystemer hatt en god stund.

Windows Phone 8 har også fått NFC-støtte, som gjør at du kan lese NFC-merker og sende informasjon til andre enhter med NFC. 

LES OGSÅ: Dette trenger du å vite om NFC

Nokia Maps var en av de store argumentene for å velge en Lumia-telefon tidligere. Nå kommer alle Windows Phone 8-telefoner til å få denne programvaren. Det betyr imidlertid ikke at du får gratis navigasjon, da dette er forbeholdt Nokia-telefoner med Nokia Drive-appen. Men kartene vil være de samme på alle telefoner.

En annen interessant nyhet er at apper nå kan snakke sammen. Det betyr for eksempel at en musikkgjenkjenningsapp kan be Spotify eller Xbox Music søke etter sangen du nettopp slo opp.

Utviklerverktøy kommer i morgen

Allerede i morgen skal Microsoft slippe sitt utviklerverktøy for Windows Phone 8. Dette er programvare som er nødvendig for at programvareutviklere skal kunne skrive apper til den nye plattformen.

Dette skal skje under BUILD 2012-konferansen i Redmond. Vi antar at vi får enda flere detaljer om hva som tikker under panseret i Windows Phone 8 i løpet av konferansen.

I salg til helgen

Telefoner med Windows Phone 8 kommer i salg i europeiske butikker kommende helg, men detaljene er foreløpig ikke kjent. Microsoft skal videre selge alle telefonene via sin egen nettbutikk.

LES OGSÅ: Her er alle de nye Windows Phone 8-telefonene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.