MOBIL

Microsoft lanserer Windows Phone 8

Microsoft har lansert neste versjon av sitt mobiloperativsystem. Får støtte for heftigere maskinvare.

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. juni 2012 - 19:24

Microsoft er i lanseringshumør om dagen. Tidligere denne uken viste selskapet frem sine første nettbrett, som kalles Surface. Disse skal kjøre Windows 8, som er "PC- og brettoperativsystemet deres.

Nå har turen kommet til mobilene, og selskapet viser i dag frem Windows Phone 8 for første gang. Operativsystemet er oppfølgeren til dagens versjon 7.5, og skal komme til høsten. 

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

En av de aller viktigste nyhetene i Windows Phone 8 er at det deler samme kjerne som Windows 8. Dermed har Microsoft kastet selve operativsystemkjernen i Windows Phone 7, Windows CE, på sjøen.

Dette betyr en hel del ting. Ikke bare at programvare enklere kan kjøre på forskjellige plattformer, men også at det blir større utvalg telefoner. Nå kan nemlig mobilprodusentene utforme telefonene mer som de selv ønsker, litt som i Android-verdenen.

Det skal dessuten bli mulig å bruke samme maskinvaredrivere i Windows Phone 8 som på Windows 8. I praksis skal Windows Phone 8 kunne kjøre på en PC om man vil.

Dermed nærmer Windows og Windows Phone seg - ikke bare i bruk, men også bak kulissene.

Heftigere maskinvare

Microsoft viste ikke frem så mange detaljer om hvordan operativsystemet vil fungere på telefonene. I stedet ville de snakke om hva som er nytt under skallet.

Det blir støtte for flerkjerneprosessorer. Det betyr at Windows-telefoner som lanseres i høst kommer med to eller flere kjerner.

Det blir støte for skjermoppløsningene 800x480, 1280x760 og 1280x720 piksler, og alle appene som er laget for Windows Phone 7.5 skal kunne skalere opp til de nye oppløsningene uten tilpasning.

Det kommer støtte for minnekort av tupen Micro-SD. Dette betyr at fremtidige Windows-telefoner vil kunne bygges ut med minnekapasitet.

Ny nettleser

Windows Phone 8 får nettleseren Internet Explorer 10 (IE10), som tegner opp nettsider på samme måte som PC-nettleseren. Det betyr også at nettleseren vil få langt flere avanserte funksjoner enn i dag.

Nettleseren får samme sikkerhetsfunksjoner som PC-versjonen, noe som blant annet innebærer at du vil advares om du kommer til nettsider som er rapportert som usikre.

Microsoft selv mener at IE10 er raskere enn nettleserne i telefoner som Galaxy S III, HTC One S og iPhone 4S på iOS6. Dette baserer de på målinger gjort i ytelsestesten SunSpider JavaScript benchmark.

Apper fungerer flere steder

Apper på Windows Phone 8 skal nå kunne skrives til å kjøre rett på operativsystemet, og ikke i en "sandkasse" som i dag. Dette betyr enkelt og greit at apper og spil vil kunne kjøres ut på Windows Phone 8 rasker, og at de kan utnytte maskinvaren bedre.

Det skal også være veldig enkelt for programvareutviklere å portere PC-spill til telefoner. De vil nemlig støtte samme grafikkmotor, kalt DirectX, på PC og mobil.NFC-appen Wallet.

NFC og betaling

Microsoft annonserte også at støtte for NFC kommer. Det betyr at du vil kunne bruke telefonene til for eksempel betaling eller dataoverføring ved berøring.

LES MER: Dette trenger du å vite om NFC

Sammen med NFC-støtten kommer en lommebokfunksjon. Dette skal sørge for at du kan ha betalingskort, medlemskort og annet lagret på telefonen, og betale ved å sveipe over en betalingsterminal. Dette kommer imidlertid til å kreve støtte fra operatøren din, som må tilby et såkalt sikkert SIM-kort.

Fordelen med dette er at det ikke vil være mulig å betale noen ting med mobilen uten at du har SIM-kortet i telefonen. Dette åpner for at betalingskortene kan deaktiveres om du mister telefonen.

Alle kortene dine vil lagres i en egen app kalt Wallet Hub. 

IP-telefoni

Windows Phone 8 får støtte for IP-telefoni. Dette integreres i operativsystemet, slik at du ikke trenger å kjøre en app for å ringe, slik du må med Skype på Windows Phone 7 i dag.

Dermed skal du kunne motta samtaler over for eksempel Skype eller Viber akkurat som om det var en vanlig telefonsamtale. Du vil altså kunne svare på disse samtalene på samme måte som du svarer på en vanlig samtale.

Det er også støtte for videosamtaler over nettet.

Nokia-kart

Windows Phone 8 kommer til å inkludere karttenologien til Nokia. Det vil enkelt og greit si at alle Windows-telefoner kommer til å få samme kart som Lumia-telefonene til Nokia, mulighet for å laste ned karetne,og støtte for sving-for-sving-navigasjon inkludert.

Sagt enda enklere: Alle telefoner får Nokia Maps.

Businessfunksjoner

Windows Phone 8 får støte for kryptering av enhetesminnet, sikker oppstart, og Office-pakke. Det kommer også støtte for fjernstyring av enhetene, slik at IT-administratoren på jobben kan holde oversikt over telefonene i organisasjonen.

Siden Windows Phone 8 og Windows 8 er basert på samme kode vil IT-administratoren kunne bruke samme programvare som brukes til å administrere PC-ene i bedriften.Slik ser den nye startskjermen ut.

Ny startskjerm

Dagens versjon av Windows Phone består av såkalte "fliser". Disse kan være noe så enkelt som en snarvei, til mer avansert fliser som gir deg for eksempel værinformasjon.

Dette endrer seg. Prinsippet vil være det samme som før, men det bir nå plass til dobbelt så mange fliser i bredden. Det vil altså si a det blir plass til fire i bredden. Flisene kan dessuten variere i størrelse, og du kan selv bestemme hvor store du vil at de skal være.

Dagens Windows Phone-apper vil kunne tilpasses slik uten at utviklerene trenger å endre noe som helst i appene. Du skal bare kunne holde en finger over flisen, og trekke den til den størrelsen du vil.

Dermed kan du for eksempel gi mer plass til Facebook-flisen og mindre plass til e-postflisen. Dette blir mer likt menysystemet i Windows 8, som også baserer seg på slike fliser.

Ingen oppgradering fra Windows Phone 7

En av de største overraskelsene er at eksisterende Windows Phone 7-telefoner ikke vil kunne oppdateres til Windows Phone 8. Nettstedet The Verge melder dette, etter å ha snakket med Microsofts Greg Sullivan.

Dette betyr at du som har kjøpt deg en Windows-telefon må kjøpe en ny mobil for å få den nye Windows-versjonen.

Grunnen er først og fremst mange av de nye funksjonene i Windows Phone 8 ikke vil fungere på dagens maskinvare. Det er for eksempel ingen telefoner med Windows Phone 7 som har støtte for NFC, med unntak av en spesialversjon av Nokia Lumia 610.

Men det er utvilsomt en liten nedtur for mange som har brukt mye penger på for eksempel Nokia Lumia 900.

Windows Phone 7.8

Microsoft skal likevel sørge for at eksisterende brukere ikke blir altfor arge. Det kommer derfor en oppdatering til Windows Phone 7, som skal hete Windows Phone 7.8.

Her kommer det samme brukergrensesnittet som du får i Windows Phone 8 til eksisterende telefoner. Altså får du den nye startskjermen på din gamle Windows-mobil. Ifølge Sullivan skal versjon 7.8 både se og føles likt som versjon 8. 

Nøyaktig hvilke telefoner som får oppdateringen er ikke kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.