T2

Microsoft lanserer ny Windows Phone

DET SPILLER: Løsningsspesialist i Microsoft Norge, Arif Shafique gleder seg over de nye spillmulighetene og X-Box-integrasjonen som nå kommer til Norge.
DET SPILLER: Løsningsspesialist i Microsoft Norge, Arif Shafique gleder seg over de nye spillmulighetene og X-Box-integrasjonen som nå kommer til Norge. Bilde: Odd Richard Valmot
25. mai 2011 - 08:05

– For oss er det ingen opsjon at ikke Windows Phone skal bli en suksess. og vi skal etablere en signifikant markedsandel her i Norge før det skjer i andre land, sier teknologidirektør i Microsoft, Petter Merok.

Nå lanserer IT-giganten en stor oppgradering av operativsystemet som ennå ikke har noe annet navn enn Mango. At mango smaker godt er det ingen tvil om men Microsoft trenger all den sødmen de kan få for at de nye telefonene skal få like stor markedsandel som de ønsker seg.

Mye nytt

Microsoft har vist at de kan både tenke og utvikle fort. Da de så at gamle Windows Mobile ikke hadde det som trengtes for å konkurrere med iPhone og Android snudde de på hælen og utviklet etterfølgeren Windows Phone, som ble lansert for syv måneder siden, på rekordtid.

Nå kommer neste versjon og med den over 500 nye funksjoner. Utviklerne får også sitt og det nye utviklingssettet som er gratis introduserer rundt 1500 nye programmeringsgrensesnitt.

Kobler sammen

Ideen bak Windows Phone var et helt egen grensesnitt og en samling av funksjonalitet i hva man kan kalle fagsentraler, eller fliser etter hvordan de presenteres for brukeren. Ulike apps skulle samarbeide og utveksle informasjon på et mye dypere nivå enn dagen mobiler gjør hvor hver app oppfører seg selvstendig.

I Mango går Microsoft enda lenger med denne ideen. I samme samtale kan man bytte mellom tekstmeldinger, Facebook-chat og Windows Live Messenger. Mange har et utall kontakter på telefonen som gjør det vanskelig å følge med hva som skjer.

Nå kan man kan sette sammen personer i grupper og samle dem under en flis på fronten. Her vil man få oversikt over alt som skjer med folkene etter hvert som de endrer status, sender e-post, SMS-er osv.

Mange vil nok også sette pris på at telefonen kan hente informasjon fra flere ulike kalendere og presentere det i et vindu. Sosiale nett er også blitt dypere integrert.

Multitasker

Akkurat som multitasking var fraværende på iPhone i starten har det manglet for ikke Microsoft apps. Med Mango er det overstått. Nå kan man laste ned en musikkapp og spille i bakgrunnen uten at den stopper når man gjør noe annet.

På norsk

Selv det har vært solgt en del Windows Phone telefoner her i landet er ikke operativsystemet lansert på norsk. Det betyr at mange av tjenestene som Microsoft har etablert heller ikke er operative her i landet. Spesielt viktig er nok integrasjonen mot Xbox.

Med Mango kommer også en lansering på norsk. Og ikke bare i her i landet. Nå skal dette bli verdensomspennende og denne versjonen vil selges i et marked som er fire ganger større enn tidligere. Det at Nokia kommer for fullt på slutten av året vil nok trekke med seg en betydelig markedsandel, men det er også kommet til nye leverandører som Acer, Fujitsu, og ZTE.

Ifølge Merok finnes det nå rundt 17 000 apps for det nye operativsystemet og det dukker opp rundt 100 apps og spill hver dag.

– Dette er nok et tall som kommer til å øke kraftig framover. Ikke minst fordi det nye utviklersettet er så enkelt i bruk. Til nå finnes det rundt 65 norske apps, men veldig mange flere er under utvikling, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.