T2

Microsoft lanserer ny Surface

Tynnere, lettere og med Windows.

31. mars 2015 - 19:01
Vis mer

De som trodde at Microsoft hadde tenkt å gi opp mot kjøttvekta av nettbrett med iOS og Android må tro om igjen. IT-giganten har i løpet av to år kommet med tre generasjoner av Surface.

De to første generasjonene ble lansert i to varianter hver. En Surface og en Surface Pro. I fjor kom Surface Pro 3, men ikke noe Surface 3.

Vi mistenkte at det hadde noe med prosessoren å gjøre, og det var nok riktig. For nå kommer nettbrettet med en helt ny Intel Atom x7 firekjerneprosessor. Det betyr også at Microsoft stille feier Windows RT under teppet.

Ti timer video

RT var en utgave av Windows beregnet på å kjøre på ARM-prosessorer som andre nettbrett bruker.

Men nå når Intel endelig har fått skikk på strømforbruket er det ingen grunn til å bruke ARM, som begrenser hva som kan kjøres av programvare.

Nye Surface 3 kan kjøre alt som er laget til Windows, og det er som kjent ikke lite.

En bonus med den nye prosessoren og det lave strømforbruket er at det ikke er noen vifte. Microsoft lover at man kan se på video i ti timer med brettet, og det er et par timer mer enn Pro-storebroren.

– Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på Surface Pro 3 og vi er veldig fornøyd med salget. Kundene i Norge har kjøpt bedre spesifiserte modeller enn det som er vanlig i resten av Europa. Vi har grunn til å tro at Surface 3 vil bli like populært. Den lavere prisen, vekten, batterilevetiden og evnen til å kjøre all programvare som er utviklet på Windows gjør at vi tror dette vil slå godt an i skole-, helse- og butikkmarkedet, sier direktør for Windows og Surface i Microsoft Norge, Christian Almskog.

Les også: Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Godt utstyrt: Surface 3 får den samme typen tastatur som  i Pro-versjonen. Det låser seg magnetisk til hele kanten av nettbrettet og gjør det stivt nok til å skrive på, samtidig som det får en liten vinkel oppover. Nettbrettet kan også utstyres med penn.
Godt utstyrt: Surface 3 får den samme typen tastatur som i Pro-versjonen. Det låser seg magnetisk til hele kanten av nettbrettet og gjør det stivt nok til å skrive på, samtidig som det får en liten vinkel oppover. Nettbrettet kan også utstyres med penn.

Med Office

De to foregående Surface-utgavene kom med Office ferdig installert. Dette blir videreført ved at Surface 3 selges med et års abonnement på Office 365 Personal inkludert i prisen.

Nettbrettet får også pennteknologien som fungerte så godt på den siste Pro-utgaven, men pennen må kjøpes som tilleggsutstyr for 395 kroner.

Det nye nettbrettet kommer i første omgang i to versjoner. Det billigste vil koste 5500 kroner og ha 2 GB RAM og 64 GB arbeidslager. Det dyreste koster en tusenlapp mer.

Som Surface Pro 3 får også Surface 3 det nye Type Cover. I siste versjon ble det virkelig brukbart fordi det kan løse hele siden magnetisk til nettbrettet.

Dette stiver det av så mye at det fungerer som et skikkelig tastatur. Men i motsetning til sin storebror får ikke Surface 3 en kickstand som kan varieres trinnløst. I stedet kan den stå i tre stillinger.

– Dette dreide seg om både kostnad og plassforhold, forklarer Almskog.

Les også: Apples nye Macbook prydes av nordnorsk natur

Heller bakover: Kickstand var en av innovasjonene Microsoft lanserte med Surface. Den nye modellen kan stille støtten i tre ulike vinkler.
Heller bakover: Kickstand var en av innovasjonene Microsoft lanserte med Surface. Den nye modellen kan stille støtten i tre ulike vinkler.

Kommer med 4G

Ingen Surface-modell har hittil hatt mobilt bredbånd.

Det vil Surface 3 få, men ikke fra start. Senere vil det bli lansert en utgave med innebygget 4G-modem.

Les også:

På størrelse med en minnepinne: Microsoft viser frem knøttliten PC

Denne «må» du ha til den nye Macbooken. Og den koster skjorta

TEST: Dell XPS 13: Er det den aller beste ultraportable?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.