IT

Microsoft lader serverkanonen

SERVERSPESIALIST:
Morten Jenssen i Microsoft har allerede lang erfaring med neste års versjon av selskapets serverplattform.
SERVERSPESIALIST: Morten Jenssen i Microsoft har allerede lang erfaring med neste års versjon av selskapets serverplattform. Bilde: orv

Klientversjonen av Windows Vista har neppe vært den braksuksessen Microsoft hadde sett for seg.

Nå kommer serverversjonen og skal tilby fordeler brukerne bare må ha, tror selskapet.

Microsoft Server 2008 erstatter den fem år gamle 2003-versjonen og er basert på Vista. Når serveroperativsystemet lanseres tidlig neste år vil det være utviklet et og et halvt år lengre enn klientversjonen. Det nye operativsystemet er ikke ett produkt, men en familie av varianter beregnet på en rekke ulike behov fra små bedrifter til store serverfarmer.

Overhaling

Server 2008 har fått en kraftig overhaling for å fjerne flaskehalser i nettytelsen. Systemet er basert på både IPv4 og nye IPv6 og er bygget for å optimalisere nettforbindelsen kontinuerlig. I ekstreme tilfeller kan det bety både 20 og 30 ganger hastighetsøkning.

– Det vil gjøre livet mye lettere for bedrifter med forbindelse til lokalkontorer og alle med VPN-forbindelser, sier produktspesialist i Microsoft, Morten Jenssen.Virtualisering

Det har selvfølgelig ikke gått Microsoft hus forbi at virtualisering er blitt en rødglødende trend de siste årene. Behovet for å spare energi og redusere maskinvarekostnadene har brakt markedslederen VMware til stjernestatus. Det vil ikke kjempen fra Redmond sitte stille å se på og virtualiseringen i Server 2008 har fått en kraftig oppgradering.

Det nye virtualiseringssystemet ligger som et tynt lag mellom maskinvaren og gjesteoperativsystemene som kjører oppå og nyheten er at dette laget er mye enklere enn et fullt operativsystem.

Vanlige drivere

I motsetning til andre leverandører bruker Microsoft vanlige drivere i stedet for å lage nye tilpasset virtualiseringen. I forhold til tidligere er det mulig å skalere opp til flere gjesteoperativsystem på den samme maskinvaren uten at det går så mye ut over ytelsen.

Likevel er det ikke fritt frem å kopiere operativsystemer. Brukerne skal betale lisens for hvert av dem om de er aldri så virtuelle; om det ikke er Linux da, som selvfølgelig trives utmerket selv med Microsoft i bånn.Web

Det å forsyne klienter med Websider er naturligvis en svært viktig del av en ny serverpakke og her gjør Microsoft et krafttak for å holde gratisalternativer som Apache på armlengdes avstand.

Microsoft har allerede kjørt betaversjonen av Internett Information Server i et år for å trimme ytelsen. Det er kanskje de som driver store serverfarmer som vil merke den største forskjellen ved at det er enklere å administrere mange servere.

Microsoft strekker også ut hånden til de som har laget applikasjoner for gratisalternativet Apache. De skal kjøre mye lettere på Microsofts webserver uten å krangle.Sikkerhet

Det går ikke an å lage en ny serverplattform i dag uten å tenke sikkerhet. Alle oppgraderingene som forrige versjon har gjennomgått har også gjort den til en sikker plattform, men fundamentet er nok bedre i en plattform laget på Vista enn en på XP.

Et eksempel er at alt som skal kjøre av programvare må få tillatelse av administrator og ikke som tidligere at rettigheten var slått på fra start. I tillegg er kryptering tatt i bruk i filsystemet for å hindre innsyn fra utro medarbeidere og som sikkerhet i de tilfeller det serveren stjeles.

Les mer om: