MOBIL

Microsoft hanker inn flere Android-penger

Nok en Android-produsent har valgt å betale Microsoft i stedet for å bli saksøkt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. okt. 2011 - 09:31

Å saksøke smarttelefonprodusenter er i vinden om dagen. Spesielt Samsung og Apple har hevet seg på trenden, og saksøker hverandre i øst og vest.  Men de er ikke de eneste som krangler, og det kan virke som om alle saksøker hverandre for tiden.

Microsoft har valgt en litt annen tilnærming, da de tilbyr produsenter av Android-telefoner mulighet til å betale en avgift for å bruke patenter de eier (eller bli saksøkt dersom de ikke ønsker å inngå noen avtale, selvsagt).

Ny stor produsent betaler

Nå nylig inngikk taiwanske Compal en slik avtale med Microsoft. Dette er en taiwansk elektronikkprodusent som lager smarttelefoner for andre selskaper, som Motorola og Lenovo. Dermed slår de følge med en håndfull elektronikkprodusenter som betaler Microsoft for å bruke deres patenter i sine produkter.

Slik Microsoft ser det er lisensieringen en god ting, da de fjerner usikkerheten rundt hvorvidt produsentene kommer til å bli saksøkt eller ei. Microsoft hevder at avtalene er fornuftige og rettferdige for begge parter. Avtalene skal gjøre det mulig for produsentene å bruke Microsofts patenter "på et langsiktig og stabilt basis".

Flere agendaer

Samtidig er det åpenbart at Microsoft har flere agendaer. Det ene er å tjene penger på patenter. Microsoft får en viss sum per solgte Android-telefon fra lisenstakerne. Enkelte analytikere mener sågar at Microsoft tjener mer penger på Android enn de gjør på Windows Phone-lisensene sine.

Det andre er at Microsoft ønsker å vise at det ikke er noe som heter et gratis operativsystem. Når Android uansett koster en produsent penger, blir deres eget Windows Phone-operativsystem mer attraktivt å ta i bruk.

Ikke minst er det også vanlig praksis at du må betale patentinnehaveren penger for å bruke deres patenter, da det ofte ligger store investeringer bak dem. Dette kan være i form av oppkjøp, eller ren utvikling. Sånn sett kan lisensavtaler være den rettferdige måten å gjøre det på.

En av verdens største

Compal er for øvrig ikke noen hvem som helst. De er en av verdens største produsenter av mobiltelefoner og tableter, som selges under andre selskapers merkenavn. De er en stor produsent av Android-telefoner.

HTC betaler også Microsoft for Android-telefonene de lager. Hvor mye Microsoft tjener på Android-lisensene sine er ikke kjent, men med tanke på at Android er det største mobiloperativsystemet i verden er det trolig ikke små summer det er snakk om.

De store saksøker hverandre indirekte

Microsoft har for øvrig saksøkt Motorola Mobility for patentbrudd i sine Android-telefoner. Google kjøpte opp Motorola Mobility i sommer, og mye av grunnen antas å være at de ønsker å slå klørne i deres patenter. Microsoft har aldri saksøkt Google direkte, men når de går etter produsenter som bruker Android kan en si at de saksøker indirekte.

På samme måte har Apple aldri saksøkt Google direkte, eller motsatt. Det hele foregår indirekte, når Apple heller saksøker Samsung, og når Google selger patenter til HTC, som HTC igjen bruker til å saksøke Apple.

Med lisensavtalen med Compal henter Microsoft nå inn lisensavgifter fra omtrent 55 prosent av alle produsentene av Android-telefoner. Hvorvidt dette er bedre enn endeløse patentsøksmål kan selvsagt diskuteres.

For kundenes del betyr det uansett at telefonene blir dyrere.

Kilde: blogs.technet.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.