IT

Microsoft går i strupen på VMware

Gir bort virtualisering med sitt nye serveroperativsystem.

Stor tro: John Henrik Andersen er ansvarlig for Windows Server 2012 i Microsoft Norge og vil tilby knallhard kamp om virtualiseringskundene.
Stor tro: John Henrik Andersen er ansvarlig for Windows Server 2012 i Microsoft Norge og vil tilby knallhard kamp om virtualiseringskundene. Bilde: Odd R. Valmot
5. sep. 2012 - 14:12

Rundt hvert fjerde år kommer Microsoft med en ny versjon av et av sine viktigste produkter; serveroperativsystemet. I går slapp de siste versjon, Windows Server 2012, som de kledelig nok kaller et nettskyoperativsystem.

Det skal tilby brukerne alt de trenger for å utnytte alt fra den gamle serveren til nye tjenester på nettet. Men under det hele ligger også en plan om å ta det markedet VMware har mesket seg med i mange år.

Alt inklusive

Mens VMware har vokst seg store på å virtualisere servere med Microsofts programvare vil Microsoft ikke ha den innblandingen lenger.

Virtualisering er en standardegenskap i Server 2012 og kundene skal slippe å kjøpe noe ekstra. Dette er operativsystemet man trenger enten man har én server eller tusenvis i et datasenter.

– Vi mener at prisen for både server og virtualisering i dag er for høy og det vil vi gjøre noe med. Denne lanseringen, sammen med Windows Azur,e kommer til å definere oss som et selskap i årene fremover, sier ansvarlig for Windows Server 2012 i Microsoft Norge, John Henrik Andersen.

Les også: Microsoft vil gi deg smarthus

Utvidbart

Server 2012 er skreddersydd for å utvide kapasitet. De som trenger mer enn man har når årsregnskapet skal kjøres kan koble seg til en av Microsofts tjenestepartnere og leie det de trenger.

Eller man kan gå til Microsofts nettskytjeneste for de virkelig store behovene. Poenget er at alt sammen skal fungere på den samme plattformen.

Utprøvd

Microsoft mener den nye versjonen overgår alt som tilbys av virtualisering på markedet. Både når det gjelder hvor mange virtuelle servere som kan kjøres på en fysisk maskin og mengden minne som hver virtuelle server kan håndtere.

En terabyte burde klare seg for de fleste.

– Dette er den største lanseringen på serversiden. Arbeidet med Server 2012 har pågått i fire år og er proppfullt av innovasjon. Dette er ikke noe vi slenger ut på markedet uten videre. Vi tar vår egen medisin. Både Bing, Xbox Live, Office 365 og andre tjenester har allerede kjørt på Server 2012 lenge og det er kritisk for oss at disse virker som de skal og skalerer kapasitetsmessig, sier Andersen.

Les også: – Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC

Billig

Ifølge Andersen er den nye serverutgaven både billig og effektiv. Det skal blir mye enklere å administrere store IT-rom.

I motsetning til mange andre tar Microsoft utgangspunkt i prosessorpar når de bestemmer prisen. De teller ikke prosessorkjerner. Det vil si at uansett hvor mange fysiske prosessorkjerner man har i hvert av prosessorparene blir prisen den samme.

VMware har et svært godt tak på dette markedet og er kjent for å ha orden på teknologien. Men Microsofts nye tilbud kommer nok til å få mange til å ta frem kalkulatoren.

Les også: Venter femtidobling av lagrede data

Nettskyen snart viktigere enn pc-en

Her plukkes de beste it-hodene

16 spektakulære cyberangrep

Slik skjuler du dine internettspor  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.