IT

Microsoft føler seg forskjellsbehandlet

KRITISK: - Vi angriper ikke regjeringen, men vi blir forskjellsbehandlet, sa Microsofts Henriette Grønn da hun holdt innlegg på møte i Standardiseringsforeningen. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen
KRITISK: - Vi angriper ikke regjeringen, men vi blir forskjellsbehandlet, sa Microsofts Henriette Grønn da hun holdt innlegg på møte i Standardiseringsforeningen. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Microsoft føler seg forfordelt.

– At OpenXML må ISO-godkjennes før den blir en standard, er meningsløst og et uttrykk for forskjellsbehandling. Denne kraftsalven ble avfyrt da Microsofts samfunnskontakt Henriette Grønn møtte Standardiseringsforeningen.

Sår splid

Regjeringens forslag til nye obligatoriske IT-standarder for dokumentformat i offentlige virksomheter har splittet IT-næringen.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil ha åpne standarder for å gi innbyggerne bedre tjenester fra det offentlige og for å skape bedre kontakt mellom ulike offentlige sektorer.

Høring

I utkastet som gikk på høring i sommer, foreslår Standardiseringsrådet blant annet PDF og ODF som obligatoriske dokumentsstandarder i offentlige virksomheter.

Forslagene er utarbeidet av Standardiseringsrådet for IT i offentlig sektor og inngår i førsteutkastet til en referansekatalog for IT-standarder som bør gjøres anbefalte eller obligatoriske for hele eller deler av offentlig sektor.

Holdt utenfor

–Og OpenXML er ikke med i vår anbefaling, understreker Olaf Østensen, leder for Standardiseringsrådet..

Årsaken er at OpenXML fortsatt er til ISO-godkjennelse.

Det synes imidlertid ikke Microsoft er et holdbart argument:

–PDF er også spilt inn til ISO for godkjenning, men det er tydeligvis ikke så viktig. Når det gjelder OpenXML derimot, vil dere avvente ISO-behandling. Det er forskjellsbehandling og det er en meningsløs logikk, hevder Henriette Grønn.

Likestilling

IT-giganten ønsker flere likestlilte standarder.

– Mange mener det bare bør være en dokumentstandard, men det er jeg helt uenig i, sier Grønn.

Microsoft ber nå Standardiseringsrådet ta en ny vurdering av OpenXML.

Splitter oss

Generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff, mener standarddebatten splitter IT-bransjen, men:

–Den gamle religionskrigen har vi forlatt. Debatten i Norge har hevet seg flere hakk og det er viktig med ulike syn, mener Hoff.

Standard uten standard

Hoff mener det ikke finnes standarder for hvordan man lager en standard og pekte på at han synes det er et problem.

Men det synspunktet ble kvikt imøtegått av Standardiseringsrådets leder som mener det i høyeste grad eksisterer standarder for hvordan man skal lage standarder.
Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.