IT

Microsoft bedre enn ingenting

Fornyingsminister Heidi Grande Røys jobber for leverandøruavhengige produkter, men syns det er greit at talesyntesen Ling IT Speak er sponset av Microsoft og Norgessjef Knut Morten Aasrud og kun virker med Windows.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys jobber for leverandøruavhengige produkter, men syns det er greit at talesyntesen Ling IT Speak er sponset av Microsoft og Norgessjef Knut Morten Aasrud og kun virker med Windows. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
4. juni 2008 - 07:00
Vis mer

Microsoft har svart på utfordringen fra Røys om å fikse en løsning som gir blinde, svaksynte og folk med lesevansker tilgang til nettsider og annen digital tekst.

Løsningen er talesyntesen Ling Speak Arne fra Trondheimsbedriften LingIT. Med stemme lånt fra den pensjonerte fonetikeren Arne Kjell Foldvik har selskapet utviklet en syntetisk stemme som selv former ord og setninger.

Utilgjengelig

Noe slikt har til nå ikke vært tilgjengelig på norsk. Tirsdag ble Arne lansert hos Norges Blindeforbund – på både nynorsk og bokmål.

Med Microsoft-penger i ryggen har LingIT så langt utviklet verktøyet Ling Speak, som benytter ordbasen i Arne til å leser opp den teksten du markerer, men den fungerer kun med operativsystemene Windows XP eller Vista fra Microsoft. I tillegg kan selve ”Windows-Arne” brukes i tekstgjenkjenningsfunksjonen Narrator i Office-programmene til Microsoft. Den har til nå ikke vært utstyrt med norsk språk.

Med Linux eller Mac vil du ikke kunne benytte deg av løsningen.

En start

Det er greit for Grande Røys, som tidligere har gått hardt ut mot datagiganten og flagget høyt at folk skal kunne bruke ulike dataverktøy uten å være avhengig av én eller få leverandører.

- Her har Microsoft kommet med én løsning, og da har vi starten på noe som fungerer. Hvis alternativet hadde vært ikke å få noe, er det bedre at Microsoft bidrar, sier Røys til tu.no.

Først ute

- Nå er vi først ute med en løsning og vil dermed ha et konkurransefortrinn. Andre har muligheten til å bygge egne verktøy på grunnlag av denne talesyntesen, sier administrerende direktør Knut Morten Aasrud hos Microsoft Norge.

Syntesen er bygget på den eldre teknologien Talsman fra Telenor.

- I bunnen ligger Linux, så det er fullt mulig å bygge verktøy på andre plattformer, sier Jon Natvig hos Telenor FOU.

Misforstått

Tirsdag meldte NRK Dagsnytt om at Arne-løsningen ikke fungerer for blinde, siden du må bruke mus og markere tekst på skjermen – som blinde ikke kan bruke uten assistanse.

- Dette er misforstått, sier Torbjørn Nordgård, administrerende direktør hos LingIT.

- Vi har utviklet en teknologi – en ressurs, med denne talesyntesen. Deretter er det opp til andre å utvikle verktøy som er tilpasset blinde databrukere, sier han.

Utfordring

Generalsekretær Gunnar Haugsveen i Norges Blindeforbund er ikke helt tilfreds med løsningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Dette er en god start, men jeg utfordrer Microsoft til å komme opp med et verktøy som gir blinde muligheten til å bruke talesyntesen, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.