3D-PRINT

Mia (11) fikk 3D-printet hender: – Nå kan jeg holde pennen igjen

En stiftelse i Uruguay 3D-printer proteser og gir dem bort. Det første 11 år gamle Mia Rodriguez gjorde med nye hender, var å tegne katten sin.

Mia Rodriguez (11) viser fram hvordan hun kan bruke de nye 3D-printede hendene til å tegne en blomst på skolen i Salinas.
Mia Rodriguez (11) viser fram hvordan hun kan bruke de nye 3D-printede hendene til å tegne en blomst på skolen i Salinas. Foto: Matilde Campodonico / AP / NTB
1. mai 2023 - 14:56

11-åringen smiler fra øye til øye. Fingrene hennes ble aldri utviklet, så det å tegne som småbarn flest, har vært veldig vanskelig for henne.

– Nå kan jeg holde pennen med en hånd. Før måtte jeg bruke begge hendene fordi neven min ikke vil knytte seg, sier Mia Rodriquez.

Hun har fått nye og robotaktige hender utdelt av stiftelsen Manos de Heroes. På norsk blir det Hender til Helter. De bruker 3D-teknologi til å printe ut proteser. Siden 2020 har de delt ut mer enn 100 gratis.

Heltene som får nye hender og armer, er i stor grad fra familier i en sårbar livssituasjon.

Mia viser gjerne fram hva hun kan gjøre med de nye hendene. Hun kan tegne en blomst, føle seg komfortabel med å spise skolematen foran klassekameratene og leke med hundene i bakgården.

Mamma Ana Van Lopez (28) bor med partneren og de fire barna i en forlatt fabrikkbygning i Salinas, rundt 40 kilometer fra hovedstaden Montevideo. Hun har ikke fast jobb, men livnærer seg på å selge brensel eller ananas.

Stortingets vedtak om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen har vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt. I Oslo var det en større demonstrasjon utenfor Stortinget. Nå lobber norske politikere for å snu negative holdninger i EU.
Les også

Norge prøver å gjøre EU-politikere positive til gruvedrift på havbunnen

Takknemlig mor

Familien har en inntekt på rundt 8.000 pesos i måneden, rundt 2.200 kroner.

– Jeg er veldig takknemlig. Jeg trodde datteren min var den eneste med dette problemet. Hun har aldri møtt noen som henne på sykehuset eller på gata. Det er veldig vanskelig for oss, sier Ana Van Lopez.

Tall fra Uruguays statistiske byrå viser imidlertid at rundt 16 prosent av befolkningen har en form for funksjonshemning.

For Mia er de nye hendene en ny hverdag. Hendene blir styrt av tråder, som dras i når hun beveger håndleddet. Hendene er pyntet i rosa og lilla. Mia valgte fargene selv fordi de passer sammen. I tillegg har hun klistret enhjørninger på dem.

Slik blir de hennes egne, personlige kunstverk. Andre som har fått hender fra stiftelsen, har valgt superhelter eller fotballsymboler. Det er opp til brukeren av hendene selv å utsmykke dem.

Mia Rodriguez (11) venter på at det blir hennes klasses tur til å gå inn på skolen i Salinas. Før hun fikk nye hender, bønnfalt hun lærerne om å få spise alene på kjøkkenet fordi hun ikke var komfortabel med å spise foran de andre elevene. <i>Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB</i>
Mia Rodriguez (11) venter på at det blir hennes klasses tur til å gå inn på skolen i Salinas. Før hun fikk nye hender, bønnfalt hun lærerne om å få spise alene på kjøkkenet fordi hun ikke var komfortabel med å spise foran de andre elevene. Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB

Det nye store

Protesene stiftelsen lager, kan være både mekaniske eller elektroniske. De plasseres på en hånd, forarm, albue eller skulder. Alt ettersom hva personen som får dem, trenger.

Å designe en hånd, printe den og sette den sammen, tar et par uker, forklarer Andrea Cukerman, elektroingeniør og grunnlegger av stiftelsen.

Protesene er gratis. Stiftelsen får penger fra private selskaper og andre donorer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

3D-printing av proteser er i flere år blitt kalt et av de nye store fremskrittene i helseteknologi. Både soldater i Ukraina, pasienter i en lang rekke land og til og med en fransk hund som ble påkjørt, har fått nye kroppsdeler ved hjelp av 3D-printing.

I Norge har blant annet Raufoss-bedriften Hy5 Pro fått oppmerksomhet for en 3D-printet håndprotese som er hydraulisk drevet.

Andrea Cukerman grunnla stiftelsen som deler ut protesterer i Uruguay. Her viser hun fram en hånd hun arbeider med. <i>Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB</i>
Andrea Cukerman grunnla stiftelsen som deler ut protesterer i Uruguay. Her viser hun fram en hånd hun arbeider med. Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB

Fargefest

3D-printing av proteser er altså ikke unikt for Uruguay, men i enkelte europeiske land kan en ny hånd med mer avansert teknologi koste så mye som 100.000 dollar.

En av veggene i stiftelsens hovedkontor er dekket av bilder av barn og voksne som har fått nye hender og armer. Bildene viser barn som poserer med armer og hender i pulserende farger. Orange, grønn og til og med noen i fargene til Spidermans drakt.

– Tanken er at de ikke skal føle seg alene, sier Cukerman.

Bildene av de voksne som også har fått hjelp, er litt annerledes. Der er det færre sterke farger og proteser som ligner mer på hudfargen til mottakerne.

En ny hånd blir til. Her er den allerede printet og satt sammen, nå skal den bare farges. <i>Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB</i>
En ny hånd blir til. Her er den allerede printet og satt sammen, nå skal den bare farges. Foto:  Matilde Campodonico / AP / NTB

Lyste opp

Cukerman viser fram en protese hun arbeider med. Det er en arm til en voksen person som har vært i en ulykke. Hun husker også da Mia var inne for å teste sine nye hender.

– Da vi viste henne hendene, lyste ansiktet hennes opp. Hun fikk store øyne og kunne knapt snakke, sier Cukerman.

Teamet sørget for å gi Mia opplæring i hvordan hendene fungerte. De fortalte henne hvordan hun skulle stramme håndleddet og hvilke bevegelser som fikk de nye hendene til å lukke seg.

Også mamma Ana Van Lopez husker tilbake til den dagen.

– Det tok et par sekunder. De var perfekte, sier hun.

Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Les også

Milliardnedgang for sjømateksporten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.