BYGG

Ekstremværet Hans er på vei: – Det er fare for at liv og verdier kan gå tapt

Ekstremværet Hans er ventet å treffe store deler av Sør-Norge mandag. Med et slikt varsel kommer det også en fare for at liv og verdier kan gå tapt.

Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden og kan føre til store skader.
Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden og kan føre til store skader. Foto: Meteorologisk Institutt
6. aug. 2023 - 12:16

– Det er fare for at liv og verdier kan gå tapt. Her må man rett og slett gjøre vurderinger på om de planene man har er de beste med tanke på været, sier statsmeteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt til NTB.

Søndag sendte meteorologene ut et rødt farevarsel for kraftig nedbør for store deler av Sør-Norge. Borander opplyser at det er ventet 80 millimeter til 100 millimeter nedbør i områdene litt nord for Oslo til sør i Trøndelag, samt et lite stykke vest mot Møre og Romsdal og Vestlandet.

Varsel om flom og skred

Les også

Sammen med farevarselet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) også sendt ut et rødt farevarsel for flom og jordskred i et større område.

– Man må også vurdere å gjøre tiltak om en bor i et område som er ekstra utsatt for jordskred og flom. Følg også med på rådene fra beredskapsaktørene i din egen kommune, sier hun.

Videre opplyser hun at Meteorologisk institutt gjennom helgen har fått nye værprognoser som viser at det kan bli ekstreme mengder over et ganske stort område. Det har vært en helg med blandede følelser, sier Borander.

– Vi får testet alt vi kan, og det er på en måte det vi jobber for hele året døgnet rundt. Så det er på en måte faglig spennende, men det er en utfordrende situasjon med tanke på å varsle befolkningen slik at de er forberedt, sier hun.

Blir en våt dag

Les også

Borander forteller videre at mandagen blir en våt dag, uansett hvor du befinner deg i områdene som går under farevarslene.

– For områdene som ligger der det er sendt ut rødt farevarsel, så kan det bli den våteste mandagen på 25 år. Og for de områdene i ytterkant, som har fått gult farevarsel, kan det bli den våteste mandagen på 10 år. Der kan det komme 60 millimeter til 80 millimeter nedbør på 24 timer, sier hun. 

– La bilen stå

Oslo-politiet ber alle følge med på varselet om ekstremvær og vurdere om de kan unngå å være ute på veiene mandag.

Det er sendt ut rødt farevarsel for ekstremværet Hans, som vil treffe nord for Oslo.

– I forbindelse med den varslede nedbør oppfordres befolkningen til å beregne god tid i trafikken mandag og tirsdag, og vurdere nødvendigheten av ferdsel, skriver Oslo-politiet.

Politiet presiserer at dette er en generell oppfordring til befolkningen.

– Politiet ønsker at hver og en er bevisst på varsel som er kommet fra Meteorologisk institutt og vurderer nødvendigheten av ferdsel på veinettet, opplyser de.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.