Meteorittfunn på Mars

HEAT SHIELD ROCK: De vrengter restene av Opportunitys bremse-/varmeskjold på Mars-overflaten. Legg merke til objektet like over venstre del av skjoldet. Objektet fikk navnet, Det viste seg å være en meteoritt og fikk navnet Heat Shield Rock. FOTO: NASA/JPL
BASKETBALL: Heat Shield Rock på nært hold. Meteoritten er på størrelse med en basketball, og har et høyt innhold av jern og nikkel. FOTO: NASA/JPLS

I det digre Gusev-krateret hadde Spirit på ettårsdagen 4. januar tilbakelagt en samlet strekning på noe over 4 km, og var langsomt på vei oppover mot Husband Hill, en av de runde toppene i høydedraget Columbia Hills.

På Meridiani-sletten på den andre siden av Mars hadde Opportunity på ettårsdagen 25. januar kjørt 2,3 km til sammen.

Det hadde kommet seg opp av 130 meters krateret Endurance, og lagt veien om restene av landingsseksjonens bremse-/varmeskjold.På et av oversiktsbildene derfra oppdaget forskerne et uvanlig, meteorittlignende objekt ca. 10 m fra skjoldet.

Objektet fikk navnet Heat Shield Rock. Det er på størrelse med en basketball, og nærmere undersøkelser med Opportunitys instrumenter bekreftet at det virkelig dreide seg om en meteoritt – med høyt innhold av jern og nikkel.

Forskerne lurer nå på hvor vanlig meteoritter egentlig er på Mars, og hva som har brakt Heat Shield Rock til overflaten i Meridiani-sletten.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå