BYGG

Metallsalter kan erstatte klor

Joachim Seehusen
22. okt. 2008 - 07:13

Det nye vidunderstoffet har kationer, eller negativt ladde ioner, fra gull, sølv, kopper, aluminium og sink som viktigste virkestoffer.

Forsøk har vært kjørt i en rekke norske svømmehaller, og i drikkevann.

Godkjennes

De nye stoffene er nå til godkjenning hos Folkehelseinstituttet, en avgjørelse er ventet i løpet av kort tid.

– De første rapportene vi har sett virker lovende, bekrefter avdelingsdirektør Truls Korgh i Folkehelseinstituttet.

Han antyder at en godkjenning kan foreligge om kort tid.

– Hvis vi ikke må be om ytterligere dokumentasjon, sier han.

Unngår klorbivirkninger

At man i fremtiden ikke kan lukte seg frem til hotellets svømmehall er bare en side av det nye stoffet.

Langt viktigere er at bivirkninger som astmatiske plager, røde øyne og tørr hud som ivrige svømmere og ansatte ved svømmeanlegg blir utsatt for, kommer til å forsvinne, hevder Lars-Anders Lorvik, som står bak innførselen til Norge.

Fant i flylektyre

– Jeg leste om produktet i et flymagasin, og jeg ble så interessert at jeg tok kontakt med selskapet bak PoolSan, forteller den tidligere direktøren i Viken Fjernvarme.

– Det er godkjent for bruk i England det brukes også i de fleste landene rundt Middelhavet.

Metallurgisk industri

Lorvik forteller at PoolSan, ble funnet opp av en ansatt i Sør-Afrikas metallurgiske industri.

– Han kom hjem fra ferie, og fant bassenget sitt så gjengrodd med alger at det var umulig å bruke. Han prøvde seg frem med noen produkter fra egen industri og fant at ioniske oppløsninger av kobber og sølv tok livet av algene. Senere er det videreutviklet til en serie produkter for vannbehandling.

Ifølge Lorvik, er det ingen bivirkninger knyttet til bruken.

Slik virker det

Den mikroskopiske virkningen av disse naturlige mineralske ionene virker på to måter.

De mineralske ionene i vannet bryter ned DNA-strukturen og celleveggene og endrer enzymprosessen i algene og bakteriene i vannet. Dermed dør de. De elektrisk ladde partiklene sørger også for at de flokker seg sammen og blir fanget i filtreringsanlegget i bassenget.

Reduserer forfall

Lorvik forteller at bruken av PoolSan forutsetter korrekt vannbalanse, forhold mellom alkalitet, pH-verdi, kalsiuminnhold, oksygeninnhold, temperatur og noen andre parametre.

– I bassenger der det brukes klor er det flere av disse parametrene som ikke blir målt fordi de ikke faller inn under helsemessige forskrifter og fordi kunnskapen mangler. Da vi begynte med PoolSan oppdaget vi det nærmest som en bieffekt. Men den vannkvaliteten som ofte er i bassenger bidrar til at fliser løsner og betongen smuldrer. Det er en rekke skader i bassenger der murere er blitt beskyldt for dårlig arbeid til tross for at det er vannkvaliteten som har forårsaket skadene, sier Lorvik.

Biofilm

I hoteller og i store ferger kan bruken av metallkationer bidra til å fjerne biofilm fra tanker og fra rørsystemer.

– Vi har vært i kontakt med Color Line, de fyller 800 m 3 vann i tanker hver dag. Bruken av Bacsan, et beslektet produkt til PoolSan, sikrer at det ikke blir dannet noen biofilm i tankene i det hele tatt, sier Lorvik som nå venter spent på avgjørelsen fra Folkehelseinstituttet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.