Mesterskap gir flere søkere

– Det er fjerde året på rad vi har automatikere fra oss med i disse konkurransene. Vi får veldig mye igjen for det.

Mesterskap gir flere søkere
Kristian Stenvik, produksjonsansvarlig og fagansvarlig for automatikerne hos FMC Technologies på Kongsberg. Bilde: Joachim Seehusen

«Disse konkurransene» er verdensmesterskapet i yrkesfag, i regi av World Skills og det er Kristian Stenvik, avdelingsleder for produksjon og faglig ansvarlig for automatikerne hos FMC Technologies på Kongsberg, som uttaler seg.

I år lar Stenvik Sindre Hellingsrud og Petter Rustad delta i verdensmesterskapet i yrkesfag.

Les: Sikter høyt i verdensmesterskapet i Brasil

Flere søkere

Stenvik forteller at bedriften har et meget godt samarbeid med K-Tech, og viser til at en økende forståelse for viktigheten av automatisering lå bak.

– Hele Norge har sett dette og vi har fått mange gode søkere etter at vi begynte å la våre yngste automatikere delta i konkurransene.

De siste 10 årene har FMC Technologies hatt ca. 40 automatikerlærlinger. Dette har vært i samarbeid med K-Tech siden 2008, og samtlige har fått jobb etter endt læretid, flesteparten i FMC Technologies.

– Mange utvikler seg videre og blir en viktig ressurs for bedriften.

Ledelsen har utviklet noen retningslinjer som alltid blir fulgt. Lærlingene skal få selvstendige jobber, de skal få varierte oppgaver og de skal få være med i nye prosjekter.

– Alt dette bidrar til at de ønsker å være hos oss, det er nok av bedrifter der ute som trenger automatikere. Det er lettere når man tar nye inn allerede som lærlinger.

Som arbeidsgiver bidrar FMC Technologies med tid og lønn, blant annet under samlinger og konkurranser til VM-deltakerne.

Les: Med lærlinger som råmateriale

Kjør på

– Kommer det to nye til høsten så sier vi «kjør på». Bedriften må gi tid og støtte til kandidater for å oppnå suksess. Vi ønsker at så mange som mulig skal få anledning, og vi oppfordrer bedrifter og skoler til å la deres ansatte og elever få muligheten.

For FMC Technologies ligger det en større gevinst i å la de yngre være med å konkurrere enn at de får fornøyde og dyktige ansatte.

– I Controls Produksjon på Kongsberg er kontrollsystemer til olje- og gassnæringen hovedproduktene. Vi har hatt stor nytte av konkurransedeltakelsen i produksjonen av disse. Guttene får full støtte, det har ikke vært noen form for misunnelse blant de andre.

Spenstig prosjekt

FMC Technologies på Kongsberg har et spenstig prosjekt løpende nå, som blir krevende for automatikerne. Det investeres penger i et forbedringsprosjekt der målet er å redusere ledetiden på produktene, optimalisere produksjonen og kutte timeforbruk.

– Det startet i 2012 og varer til 2016. Målet er å halvere ledetiden det tar å produsere en kontrollmodul.

Tidligere var det et hydraulikkanlegg per kontrollmodul. Nå er det installert ett anlegg som forsyner alle testanleggene samtidig som tester blir automatisert. Det reduserer utgifter til både drift og vedlikehold.

– Før måtte vi rigge en testrigg for hver gang en ny modul skulle testes, nå slipper vi rigging og omstillingstid. I tillegg ser vi etter forbedringer hele veien, vi ser etter nye verktøy, nye maskiner som kan gjøre ting kjappere og enklere, Lean-filosofien står sterkt i bedriften, forteller Stenvik. (Lean dreier seg om å redusere avfall og få en mest mulig effektiv produksjon. Bilfabrikantene Ford og Toyota har begge vært pionérer. Les mer her: lean.org, red.anm.)

Kanskje blir Stenvik etter sommeren personalansvarlig for medaljevinnere i VM.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.