NYHETER

Messe med mening

Hannover Messe 2013 hadde blant annet energieffektivisering, mobile løsninger og integrasjon som røde tråder innen automatisering.

Phoenix Contacts robuste I/O-system Axioline E byr på det meste av industrielt Ethernet.
Phoenix Contacts robuste I/O-system Axioline E byr på det meste av industrielt Ethernet.

Litt for prosessen...

Uansett hvordan vi snur og vender på det, er Hannover Messe i første rekke en samling for maskinstyring. Det er ikke for ingenting at Tyskland er maskinbyggerland nummer en.

Administrasjon av analyse

Det var allikevel hyggelig med prosessautomatisering på messen, men når globale tungvektere som Emerson, Honeywell og Yokogawa kun viser seg fram på en og annen fellesstand, mangler noe av trøkket i prosessavdelingen.

Når det er sagt, kjenner mange av de europeiske prosessautomatiseringsaktører sin besøkelsestid. ABB og Siemens hadde med seg noe, Krohne og Endress+Hauser hadde blant annet fokus på væskeanalyse med enklere administrasjon av elektroder og kalibrering.

Trådløst

Jumo hadde for eksempel med seg nye trådløse trykktransmittere. De kjører sin egen protokoll. WirelessHart deltok på kommunikasjonstorget Fieldbus Lounge, mens ISA 100, med nevnte Honywell og Yokogawa i spissen, hadde tatt oppstilling på et annet torg, Wireless og M2M (machine to machine) Communication.

Automatisering har flere ganger fortalt om Schneider Electrics produktekspansjon mot prosessautomatisering. I likhet med Rockwell Automation, som har sitt partnerskap med Endress+Hauser, har det franske selskapet gått i kompaniskap med Krohne. Derfor fikk vi se mørkeblå prosessinstrumenter hos Schneider.

Ethernet helt ut

Selskapets Florent Lacharme ga oss et innblikk i en ny prosesskontroller, Modicon M580, som skal lanseres senhøstes. Den er basert på selskapets M340 PLS, som Lacharme sier det er solgt 200 000 av siden lanseringen i 2007.

Lacharme er spesielt stolt over kommunikasjonskonseptet. En ting er at den støtter både Modbus TCP og Ethernet/IP. I tillegg har bakplanet har to kontakter for hver modul. Den ene kjører en konvensjonell Schneider-buss.  Den andre skal være rosinen i pølsa. Der fortsetter Ethernet-linken, på 100 Mbit/s.

- Løsningen gjør at tredjepartsaktører kan utvikle moduler for M580, sier franskmannen.

Han forklarer at den nye maskinen blir rundt seks ganger så kraftig i prosesskraft som dagens M340.

Venter opptur?

Selv om majoriteten av (de tyske) utstillerne melder om begrenset vekst i fjor, og noen har en liten nedgang, hadde mange leverandører et lite hjørne for rekruttering. Det kan tyde på forventning om en kommende opptur.

Holder standen

De elleve fagmessene på Hannover Messe, inklusive Industrial Automation (den største), Digital Factory og Motion, Drives and Automation, holder standen som dominerende industrimesse, i hvert fall innen stykkproduksjon.

Ifølge arrangøren var 225 000 innom hallene, men det var neppe noen som rakk å besøke alle de 6550 utstillerne.

75 prosent av besøkerne kom fra Tyskland. Halvparten av de utenlandske gjestene kom fra EU.

Styringsfusjon

Bosch Rexroth vant messens Hermes innovasjonspris for sitt Open Core Engineering prosjekt, som skal viske ut forskjellene mellom PC og PLS. Selskapet har utviklet en sømløs løsning basert på åpne standarder, softwareverktøy og funksjonspakker. Konseptet byr på bruk av høynivåspråk for å kommunisere med signaler i feltutstyret og brukergrensesnitt på nettbrett og smarttelefoner.

Hannover Messe

  • Industrimesse med elleve fagmesser.
  • Den største, Industrial Automation, dekker både stykkproduksjon og prosess.
  • Fagmessene Motion, Drives and Automation og Digital Factory byr også på næring for automatiseringsfolket.
  • Ble arrangert 8.-12. april.
  • Neste messe går 7.-11. april 2014.

Hannover: En annen trend, som bare blir sterkere og sterkere, er inntoget av forbrukerelektronikk og generell IT i bransjen. Alle med litt respekt for seg selv har tilsynelatende en eller flere app-er for nettbrett og smarttelefoner.

 

App-er seg

 

Applikasjonene varierer i funksjonalitet, fra rene salgsløsninger, via diagnostikk, dokumentasjon og vedlikehold, til overvåking og styring. Stadig flere merker de fysiske komponentene med QR-koder (quick response). Et skann med mobilen kan gi tilgang til detaljert produktinformasjon, dokumentasjon, reservedeler og kanskje en handlekurv.

 

Modning for multitouch

 

En annen farsott er multitouch for skjermer og operatørgrensesnitt. Ifølge Geir Kvamme hos Siemens var det nesten motstand mot teknologien for et par år siden. Nå har skepsisen snudd, nå er det visse kunder som bare ”må ha det”.

 

Automatisering snakket blant annet med Roland van Mark hos Beckhoff. Han fortalte om et større antall maskinbyggere som var på gang med multitouchløsninger.

- Multitouch gir raskere og sikrere drift av maskiner, forteller van Mark.

 

Sikre skjermer

 

Mens vi er i avdelingen for skjermer tar vi med Pepperl+Fuchs nye serie for eksplosjonssikker sone 2. Selskapets Terje Kittelsen forteller at skjermene fås i både 4:3 og 16:9, i størrelser fra 9 til 15 tommer. Han opplyser at skjermene kan dimmes ned til 40 prosent.

 

Datasikkerhet står høyt på agendaen hos alle det er relevant for. Dessuten lanseres stadig flere softwareverktøy for overvåking av automatiseringsnettverkene. Kanskje ikke så rart når antall kommunikasjonskomponenter kan overstige totalen av noder som PLS-er, paneler og operatørstasjoner?

 

Kontroll på kommunikasjonen

 

Siemens viste for eksempel for eksempel Sinema V12, som kan integreres i selskapets Scada-system (WinCC) eller tredjepartsløsninger.

- Det kan overvåke inntil 500 noder, sier Jan-Yves Clames.

 

Han demonstrerer ved å dobbelklikke på en node, og skjermen fylles med relevante detaljer. Clames forklarer at slike verktøy har vært vanlig for store IT-nettverk i lang tid, men at det nå finnes enklere og billigere varianter for automatiseringsbransjen.

- Vår løsning ligger på rundt 5000 euro, mens de større IT-pakkene typisk koster mer enn det dobbelte, kommenter han.

 

PC + PLS = sant

 

Mens vi er inne på bruk inntog av generelle IT-løsninger, er det absolutt på plass å ta med at Bosch Rexroth hanket inn messens Hermes Award for sin innsats for å krympe gapet mellom PLS og PC. Konseptet er langt fra nytt. Selskaper som Beckhoff og National Instruments er tuftet på PC-basert automatisering. Begge tilbyr software som går langt utover rene kontrollfunksjoner. Og hos Wago var ett av høydepunktene en ny serie kontrollere som kan programmeres med IEC 1131-3 og høynivåspråkene C og C++.

 

Energieffektivisering

 

Rent generelt blir automatiseringsprodusentene stadig mer løsningsorientert. Det tidligere komponentfokuset er til en viss grad forlatt til fordel for mer komplette funksjoner. Tanken er mersalg og forenkling for brukerne.

 

Energieffektivisering er ett eksempel. Nå tilbyr flere aktører hele næringskjeden, fra strømtrafoer til overordnet software for analyse og rapportering. Det inkluderer kommunikasjonsprotokoller med opphav fra både automatiserings- og kraftbransjen, for eksempel IEC 60870 og IEC 61850.

 

Roboter og autonomi

 

Også robotene henter inn andre impulser. Det var trolig flere mekaniske assistenter på plass enn noensinne i Hannover, og mange av dem har blitt mobile. Autonome løsninger er omkvedet.

 

De kan gjøre en super jobb i mange logistikkoppgaver. Ellers hadde for eksempel Kuka satt en lakkeringsrobot på noe som kunne minne om en oransje stridsvogn. Den hadde fått et stort område å boltre seg på for å lakkere noe som minnet om en vindmøllevinge.

 

RFID-ekspansjon

 

RFID-teknologien brer også om seg, innen både logistikk og produksjonsstyring. Hos Pepperl+Fuchs så vi for eksempel et nytt lesehode som kan detektere inntil 40 brikker (tags) samtidig. Nykommeren er aktiv i UHF-båndet, nærmere bestemt 868 Mhz.

 

Hos Phoenix Contact opplevde vi ekstra stolthet for en ny serie I/O-moduler, Axioline E. Carsten Henning viste oss en stor bukett med IP65/67-moduler i plast eller metall. Han trakk fram at det er varianter for alle viktige (subjektivt sett) kommunikasjonsløsninger. Så enten du foretrekker Ethercat, Ethernet/IP, Modbus TCP, Profibus, Profinet eller Sercos, er det bare å kople til signalene og kjøre.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.