NATURVITENSKAP

Merkur passerer solskiven

Knut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Knut Jørgen Røed Ødegaard
6. mai 2003 - 11:32

Merkurpassasjen vil bli vist live på internett for hele verden.

Også usedvanlig store solflekker vil samtidig kunne sees på solskiven. Merkurpassasjen onsdag 7. mai er den første av tre store astronomiske begivenheter i mai.

Mer informasjon, bilder, illustrasjoner og animasjoner finnes på www.astronomi.no.

Siden planetene Merkur og Venus går i baner innenfor Jorden, vil de en gang i blant passere mellom Solen og Jorden. En meget sjelden gang kan planetene linjere seg opp slik at Merkur eller Venus sett fra Jorden passerer foran solskiven. Dette kalles på norsk en passasje (engelsk "transit").

Fenomenet er ganske sjeldent - det er 30 år siden siste Merkur-passasje var synlig i Norge og 4 år siden siste Merkur-passasje som var synlig andre steder på kloden. Fenomenet varer i over 5 timer og i løpet av denne tiden passerer Merkur langsomt over solskiven.

Historisk har Merkurpassasjer vært veldig viktige for astronomene fordi de lenge gav den eneste muligheten for å måle dimensjonene i verdensrommet.

En liten prikk

Merkur er så liten og langt unna at den blir knøttliten på den digre solskiven. Vi trenger derfor hjelpemidler for å observere fenomenet. Man må ALDRI på Solen med kikkert eller ubeskyttede øyne.

Solformørkelsesbriller kan brukes for å studere Solen med øynene, men hjelper oss ikke til å se Merkurpassasjen fordi Merkur er for liten.

En fornuftig måte er å bruke projeksjonsmetoden med kikkert. Da rettes kikkerten mot Solen uten noen gang å se gjennom kikkerten. Bak kikkerten holdes et hvitt ark. Et flott bilde av Solen og knøttlille Merkur vil da vises på arket. En kikkert med 50 - 100 gangers forstørrelse anbefales.

Merkur-passasjen er fint synlig fra hele landet. Merkur kommer inn på solskiven kl. 07.12.56, står lengst inne på solskiven kl. 09.52.23 og forlater solskiven kl. 12.31.46 (tidspunktene varierer med noen få minutter mellom ulike steder på Jorden).

Begivenheten er synlig i hele Europa, Afrika og i Asia. I Japan, Australia og New Zealand vil man se starten på passasjen, men Solen vil gå ned før den slutter. Vestlige deler Afrika, samt østlige deler av USA og Syd-Amerika vil også få oppleve deler av passasjen.

Hvordan se Merkur på solskiven?

Det blir en visninger for publikum enkelte steder i landet, blant annet på Blindern (se http://www.astronomi.no/merkur070503/arr.html)

For de fleste vil visningen av fenomenet på internett likevel være den enkleste måten å få oppleve denne passasjen.

På nettstedene www.astronomi.no (norsk) og www.astronomy.no (engelsk) vil Merkurpassasjen bli vist i sin helhet fra kl. 07.12 - 12.31. I Norge er hele fenomenet synlig. I for eksempel USA er det kun østkysten som får oppleve litt av fenomenet. Bildene til den norske visningen vil bli hentet fra 4 ulike steder i landet for å unngå problemer med dårlig vær. I tillegg vil det bli vist bilder fra romsonden SOHO som svever ute i verdensrommet.

Neste gang vi kan se en Merkurpassasje fra Norge blir 9. mai 2016. Neste Merkurpassasje som er synlig andre steder på kloden finner sted 8.-9. november 2006. Fordi den skjer midt på natten, er Solen da langt under horisonten i hele Norge.

Det er for tiden usedvanlig store flekker på Solen. Disse vil man lett se med solformørkelsesbriller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.