MOBIL

Merk deg dette navnet

Med sterk ytelse blir trolig Intels nye systembrikke Medfield en av årets snakkiser under CES-messen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. jan. 2012 - 12:26

Systembrikke

En systembrikke er en av hovedkomponentene i en mobiltelefon eller en tablet. Kalles på engelsk System on a Chip (SoC).

Er en brikke med en rekke komponenter integrert. Inneholder som regel prosessor, grafikkprosessor, GSM/3G-modem, GPS-mottaker, Bluetooth- og Wi-fi og en rekke andre grunnkomponenter.

I dag benytter de fleste smarttelefoner systembrikker basert på prosessordesign fra ARM. Noen eksempler er Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos, Apple A4/A5 og Nvidia Tegra 2/3.

Selv om systembrikkene har like eller tilsvarende prosessorer, er de øvrige komponentene som grafikkprosessorer og modem forskjellige fra produsent til produsent.

Intel har foreløpig ikke lansert noen egen systembrikke, men har tidligere vist frem Moorestown-plattformen som er en flerbrikkeløsning basert på systebrikken Lincroft som ikke inneholder radiokomponenter. Dermed trengs det flere brikker for å tilby all funksjonaliteten du trenger i en telefon eller tablet.

Kjøper du en mobiltelefon i dag er det sannsynlig at det har en systembrikke basert på ARM-teknologi under panseret. ARM lisensierer ut sin prosessorteknologi, og produsenter som Qualcomm, Nvidia, Samsung og Apple bruker denne teknologien.

I praksis er det kun ARM-prosessorer i telefoner som kjører Android, Windows Phone og iOS.

Spesielt Qualcomm har fått et solid fotfeste i markedet, med sine Snapdragon-systembrikker som driver en rekke Android-mobiler fra Sony Ericsson, Samsung og andre produsenter.

En systembrikke er en liten mikrobrikke hvor prosessor, grafikkprosessor, GPS, radiokomponenter og andre essensielle komponenter er samlet.

Intel gjør seg klar for premiere

Nå vil Intel ha en bit av kaka. Det er systembrikken Intel Medfield som skal være kakemonster i denne sammenhengen. Denne brikken skal konkurrere med ARM-baserte brikker.

Allerede under CES-messen er det ventet at LG vil vise frem den første mobiltelefonen med Medfield-systembrikke.

Intel har ikke klart å skaffe seg noe fotfeste i markedet for mobile enheter som telefoner og tableter. Dette er noe prosessorgiganten naturligvis ønsker.

Ifølge VR-zone.com har Intel gått gjennom en intern omorganisering, hvor flere forretningsgrener er samlet til én. Målet er å fokusere arbeidet med å utvikle løsninger for mobile enheter. Medfield blir det første produktet som skal presenteres.

Første systembrikke fra Intel

Dette blir videre den første systembrikken Intel har produsert. Den lages med 32nm-teknologi, som det foreløpig kun er Samsungs systembrikker Exynos som produseres med. Dette er veldig enkelt forklart størrelsen på brikken. Jo mindre brikken er, jo kortere ledere må du ha. Dette gir lavere varmeutvikling, lavere strømforbruk og mulighet for høyere hastigheter.

VR-zone.com hevder å ha fått tak i spesifikasjonene til Medfield via kilder i Intel. Og det er snakk om en rimelig kapabel sak.

Medfield skal kjøre på en tokjernet X86-prosessor ved 1,6 GHz. Den har 1 GB LP-DDR2-minne, og inkluderer en radiobrikke fra en ukjent tredjepart. Det skal være støtte for utskiftbare SD-minnekort.

Systembrikken skal kunne drive en 10,1 tommers skjerm med 1280 x 800 pikslers oppløsning. Dette indikerer at Medfield skal brukes i så vel tableter som mobiler. Intel har tidligere vist frem en prototype-tablet kalt Red Ridge, som kjører Android 3.2. 

Ifølge samme nettsted skal en tablet med Medfield som kjører Android 3.x Honeycomb har blitt ytelsestestet med ytelsestestappen CaffeineMark Benchmark, hvor den angivelig scorer 10500 poeng. Nvidia Tegra 2 oppnår rundt 7500 poeng, Qualcomm MSM8260 8000 poeng og Samsung Exynos 4210 8500 poeng i samme app.

Sluker strøm

Medfield er altså en systembrikke med tilsynelatende god ytelse. Det ser ut til å gå på bekostning av strømforbruket. Prototypen skal angivelig bruke 2,6 watt når den er inaktiv. Intels mål er ifølge VR-zone.com 2 watt. Under videoavspilling bruker den opp til 3,6 watt, mens målet når den går inn i masseproduksjon skal være 2,6 watt.

Til sammenligning skal Nvidias Tegra 3-systembrikke med femkjerneprosessordesign bruke 0,579 watt når den er inaktiv, og 1,261 watt under last. Dette kommer frem i tester gjort av NordicHardware.com.

Stemmer tallene for Medfield snakker vi altså om en systembrikke som kan straffe batteriet i en telefon eller en tablet ganske så hardt.

LGs Medfield-telefon kommer under CES

Dette gjør at vi ser med undring på at LG sies å skulle vise frem Android-telefoner med Medfield under CES-messen til uken. Ifølge Korea Times sier representanter dette, men de har ønsket å være anonyme. Men LG skal trolig ikke selge denne telefonen.

En anonym LG-kilde sier til avisen at han tviler på at LG vil lansere Android-telefoner basert på noen Intel-plattform. Han sier videre at selv om det er mulig for LG å selge telefoner med Intels referansedesign, vil det i tilfelle kreve at Intel putter store penger inn i markedsføringen for dem. Han skal videre ha sagt at telefonen med Intel-systembrikke tidligst vil være klar for salg i mars.

Selv om det ikke er kjent, er det lett å trekke konklusjonen at Intel betaler LG gode penger for å utvikle en telefon med deres Medfield-brikke. Det er de muligens også nødt til, på grunn av det sterke grepet ARM-baserte løsninger har i mobilmarkedet.

Intel spytter inn penger

Ifølge ikke navngitte kilder Korea Times har snakket med er det vanlig at Intel spytter inn penger til markedsføring av produkter med Intel-teknologi om bord.

Intels Korea-sjef har videre sagt at Intel vil "lansere Intels første Android-smarttelefon med vår egen plattform under CES."

Det ser altså ut til å være rimelig sikkert at LG og Intel vil vise frem en telefon basert på Intels referansedesign under CES. Den kommer trolig også i salg mot sommeren. Men det ser ikke ut til at LG vil utvikle egne telefoner basert på Intels maskinvare utover dette.

LG og Intel er allerede gode venner. Allerede i fjor viste de frem en telefon under CES med Intels Moorestown-maskinvare, men denne gikk aldri inn i produksjon.

Det store spørsmålet er om Medfield klarer å få fotfeste i markedet, eller om det ender med et stort mageplask. Stemmer informasjonen om strømforbruket skal man ikke se bort i fra det siste.

Kilder: VR-zone.comNordicHardware.comTabtimes.comAnandtech.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.