MOTOR

Mercedes på nøtteolje

PÅ NØTTEOLJE: Denne Mercedesen går på olje utvunnet fra nøttene til Jatropha-busken. Dette kan være svaret på transportbransjens drøm om å finne en virkelig god arvtager til fossildieseldrivstoffene.
PÅ NØTTEOLJE: Denne Mercedesen går på olje utvunnet fra nøttene til Jatropha-busken. Dette kan være svaret på transportbransjens drøm om å finne en virkelig god arvtager til fossildieseldrivstoffene. Bilde: DAIMLER AG
Stein Bekkevold
16. jan. 2008 - 07:07

Jakten på en fornybar kilde til ikke-fossilt dieseldrivstoff pågår kontinuerlig.

Tyske Daimler AG går sammen med andre store industriselskap for å framstille biodiesel laget av planten Jatropha curcas.

Selskapene som sammen med Daimler/Mercedes-Benz skal forske i dette er Archer Daniels Midland Company (ADM) og Bayer CropScience AG.

Vill busk

Buskveksten Jatropha i Euphorbia-familien er en plante med oljerike nøtter.

Oljen er ganske lik rapsolje og like enkel å for-estre til motordrivstoff. Forskjellen er at den vokser vilt over store deler av blant annet Asia. Dermed fortrenger den ikke åkerland i oppdyrkingen.

Alt nå kjører Daimler en flåte Mercedes testbiler på det nye biodrivstoffet. Motorene trives og ingeniørene har funnet riktig type smøreolje.Sjekker om det går

Det forskningen nå skal kontrollere er om det kan bli lønnsomt for alle parter med storskala dyrking og høsting av Jatropha, sammenlignet med andre biodieselvarianter.

Planten har aldri tidligere vært dyrket.

Den vokser godt under dårlige forhold og i varierende klima, lar seg dyrke på jord som man ikke kan dyrke noe annet på, og bør kunne utgjøre et godt drifts-supplement for millioner av bønder i Asia og Afrika, heter det i en rapport fra det tyske konsernet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.