NETTARKIV

Mer til trygg mat

12. okt. 2001 - 09:50

– Opplevelsene i vinter med munn- og klovsykeutbruddene i Europa har på nytt minnet oss om hvor viktig det er å ha gode systemer for kontroll og tilsyn med matproduksjon. Vi må ha systematisk kvalitetsarbeid og kontroll i alle ledd i matkjeden. Vi tar også viktige grep for å modernisere og effektivisere arbeidet med mattilsynet, bedyrer landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen i forbindelse med budsjettfremlegget.

Avgiftene øker

Til sammen 780 millioner kroner er bevilget til tiltak for å sikre at forbrukerne får trygge matvarer av god kvalitet. Vel halvparten skal finansieres av økte avgifter. De særskilte tiltakene på matområdet på 107 millioner kroner vil blant annet gå til tiltak mot kugalskap og skrapesyke, og økt satsing på fiskehelse, plantehelse og overvåking av smittestoff og fremmedstoffer i mat og fôr.

Videre vil Statens næringsmiddeltilsyn, Statens landbrukstilsyn, Statens dyrehelsetilsyn og næringsmiddeltilsynet samordnes til ett, statlig mattilsyn. Bevilgningene til de tre verdiskapingsprogrammene i landbruket økes. Det samme gjør bevilgningene til økologisk jordbruk. En ny vitenskapskomité skal også opprettes, ifølge en pressemelding fra Landbruksdepartementet.

Nettportal

En ny matportal på internett skal sikre forbrukerne rask tilgang til pålitelig informasjon. 7,5 millioner kroner er satt av til etablering av portalen.

Også Fiskeridepartementet vil øke innsatsen for trygg sjømat og fôr til fisk, og øker blant annet bevilgningene til Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt med 6,5 millioner kroner. Budsjettet til Fiskeridirektoratet for øvrig styrkes med 32,5 millioner kroner for å øke arbeidet med trygg sjømat, så vel som ressurskontroll og havbruksforvalting.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.